Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Háborús előadások a várban

Nagy József történész a soron következő meghívottja április 21-én a RODOSZ Café elnevezésű előadássorozatnak. Másnap, április 22-én a történész társszerzésében írt és rendezett, a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport második világháborúban tanúsított helytállásáról készült dokumentumfilm nagyváradi bemutatójára és ezt követően rövid beszélgetésre kerül sor.

haborus 1 

Magyar és román hadszíntér a Nagy Háborúban

Nagy József történész az Eötvös Lóránd Tudományegyetem végzős doktorandusza. Előadásában – melynek címe A keleti hadszintér déli szárnya 1916-1917-ben: háború Ausztria-Magyarországon és Romániában – igencsak kényes, kevésbé feldolgozott témát boncolgat: Románia hadünezetét és az Osztrák–Magyar Monarchia elleni offenzíváját, melynek nyomán 500 km-es frontvonal alakult ki. A kezdeti sikerek után Németország beavatkozása nyomán a román hadsereg erdélyi menetelése megtorpan. Az orosz csapatok Románia segítségére siettek, így 1916 novemberétől a harcok újult erővel bontakoztak ki. A viszonylag gyorsan lefolyó támadó hadműveleteknek köszönhetően a romániai háború az első világháború mozgó háborújaként vált ismerté. Ez a Központi Hatalmak csapatainak ütőképességén, illetve a német tábornokok hadvezéri képességeinek volt köszönhető. Úgy a magyar, mint a román szakirodalom kevés figyelmet szentel a német és az orosz fél szerepére. A történész áttekintést ad a korabeli hadviselésről, a frontéletről, de kitér egyéb érdekességekre is. Az előadásra április 21-én 18.30 órai kezdettel kerül sor a nagyváradi vár I épületében.

haborus 2

Kereszthegy

Nagy József az egyik forgatókönyvírója és rendezője a Kereszthegy című dokumentumfilmnek. A másik Bárány Krisztián történész. A dokumentumfilm a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport második világháborúban tanúsított hősies helytállásának állít emléket. A Gyergyói-medencében 1944 őszén zajló harcokat bemutató filmet a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeletei főosztálya, illetve a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Nonprofit Kft. együttműködésében forgatták.

1944. szeptember 3-án a Békás-szorostól délre és északra lévő területeken tort be a szovjet hadsereg előőrse. Bár a szovjet előrenyomulást a számában jóval kevesebb székely erők még német segítséggel sem tudták megállítani, de jelentősen le tudták azt lassítani.

A dokumentumfilm vetítésére április 22-én 17.00 órai kezdettel kerül sor a nagyváradi vár I épületében. A közel egy órás vetítést követően Nagy Józseffel rövid beszélgetésre kerül sor. A moderator szerepét Tőtős Áron történész tölti be.

Úgy az előadás, mint a másnapi dokumentumfilm-bemutató és az ezt követő beszélgetés a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének Bihar Megyei Szervezete és a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság közös rendezvénye.

Tőtős Áron