Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Háborognak a piaci árusok

Az alacsony hőmérséklet és a magas bérleti díjak miatt robbantak az indulatok kedd délután a váradrogériuszi piacon, amikoris a bazárrész árusai hangot adtak felháborodásuknak. A kereskedők a nagyváradi Közterületkezelő Zrt. (ADP) vezetőjével, Liviu Andricával is találkoztak a helyszínen, de elmondásuk szerint nem jutottak közös nevezőre. Tegnap a helyszínen jártunk, és mindkét felet meghallgattuk.

A virágárusok szabadtéri standjai mind üresek

A virágárusok szabadtéri standjai mind üresek

Az uniós támogatással, 6,7 millió euróból felépített modern komplexum hiába lett átadva (december végén projektzárót tartottak az illetékesek), még sok a tennivaló. Például az épület tervezésekor nem gondoltak arra, hogy a hatalmas hodály emeleti nyílásait beüvegezzék, így hiába a padlófűtés, hideg és huzatos a piac, főleg most, hogy jelentősen fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Sok zöldség-, gyümölcs- és virágárus is panaszkodik a hideg miatt. Szerintük hiába tettek „nejlonbugyit”, azaz átmenetileg műanyagfüggönyt a bejáratokra, az mit sem ér, hiszen fölötte még kétszer olyan magas üres helyen süvít be a hideg. Az asztalok pedig hidegebbek, mint a padozat. Kedden az egyik virágárus azt is szóvá tette, sőt meg is mutatta, hogy egy veder vize befagyott, egy másikuk pedig arról panaszkodott, hogy kb. ezer lej értékű virága fagyott meg. Ezeket ki is kellett dobnia. Tegnap a villamossínek felőli részen kialakított virágstandoknál egyetlen árust sem láttunk, ők a két oldalsó bejárat közötti huzatos részre vonultak vissza. Egyébként Liviu Andrica megígérte, hogy az ADP a saját költségéből 450 ezer lejt fordít a nyílászárók beüvegezésére és a virágárusok jelenlegi, szabadtéri standjainak alumíniumvázzal és hőszigetelő ablakokkal való elkerítésére. Kérdésünkre, hogy mikorra készülnek el ezzel, nem tudott időpontot mondani. „A tervező céggel e célból már felvettük a kapcsolatot, tehát a változtatásra van akarat és pénz is” – mondta.

A borsos áron kínált leendő bazárrész még lakatlan

A borsos áron kínált leendő bazárrész még lakatlan

A bazárosok főként azt nehezményezik, hogy a villamossínek felőli utcafronti részen kialakított 12, 15, 25 és 30 négyzetméteres, úgynevezett elárusítófülkék négyzetméterenkénti bérleti díja nagyon magas. „Bihar megyében itt a legdrágább a bérleti díj, négyzetméterenként eléri a 49 eurót. Még a Lotus bevásárlóközpontban és a Körös áruházban is kisebbek az árak” – háborgott az egyik kereskedő, hozzátéve, hogy kevesebb hely van, mint ahány kereskedő, ezért licitálniuk kell, hogy területet kapjanak. Ahol pedig jelenleg vannak, ott a tradicionális termékeket árusítók kapnak majd helyet.

Nem sokat ér a nejlonfüggöny a hideg ellen Fotók: Csikos Rolland

Nem sokat ér a nejlonfüggöny a hideg ellen
Fotók: Csikos Rolland

Liviu Andricától megtudtuk, hogy az utcafronti részen 37 kiadó hely van a bazárosoknak, a hátsó kijárat felől pedig 139 elárusítófülke. Az előbbi helyszínre a liciten a kikiáltási ár (áfa nélkül) 180 lej/nm, de az igazgató elmondása szerint olyan kereskedő is akadt, aki 390 lejt kínált érte. Mint hozzátette: nem kötelező mindenkinek helyiséget bérelnie.

Sükösd T. Krisztina