Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Ha Ukrajna elesik, Európának is vége”

A Nagyvárad-Olaszi református közösségben az elmúlt két évben egy-egy alkalmat a felvidéki és délvidéki magyarság iránt érzett testvéri összetartozás kifejezésének szenteltek, ennek folytatásaként a múlt vasárnapi istentisztelet keretében a Kárpátalján élő magyarság, valamint a súlyos válságot szenvedő ukrán nép és a többi kisebbség iránti szolidaritásukat fejezték ki.

Tévedés ne essék: nem polgárháború zajlik Ukrajnában, hanem harc, Oroszország ellen – hangsúlyozta a meghívottként felszólaló Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus alelnöke. Mint hozzátette, az orosz expanzió viszonyában Ukrajna ma olyan végvári szerepet játszik, mint amilyet Magyarország töltött be a 16-ik században Nyugat-Európa védelmében. „Mi nem kérjük, hogy magyar, francia, vagy más testvéreink az ukránok helyett harcoljanak, de adjanak nekünk hathatós segítséget, mert ha Ukrajna elesik, Európának is vége” – fogalmazott a felszólaló.

Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus alelnöke

Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus alelnöke

„Bár a háborús övezet térben messze esik Kárpátaljától, mi is részesei vagyunk a szenvedésnek, a mi embereinket is viszik oda harcolni, mihozzánk is érkeznek menekültek” – mondta el Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, aki ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy március óta több mint 1000 kárpátaljai vett, illetve vesz részt a terrorellenes műveletekben. Közülük hivatalos adatok szerint 22-en estek el a harcban, melynek összes áldozatát még a legóvatosabb becslések is 4000 fölöttire teszik.

Az ukrajnai vendégek

Az ukrajnai vendégek

„Az első kárpátaljai áldozat egy 19 éves beregszászi magyar fiú volt. A háborús helyzet kezdete óta hivatalosan mintegy 2500 menekült érkezett Kárpátaljába – egyötödük Krímből, a többiek az ország keleti megyéiből. A menekültek főként Ungváron és Munkácson igyekeztek letelepedni. Mindegyiküknek biztosítottak szállást. A terrorellenes művelet övezetében eddig körülbelül egymillió ember hagyta el otthonát.” – sorolta a statisztikákat Barta József, aki az előrehozott választások során elnökké lett Petro Porosenkóval folyatott együttműködésről és az ukrajnai magyar közösség megőrzésére és megerősítésére szolgáló KMKSZ-törekvésekről is beszámolt.

ss Huba Ernő kántor és felesége, Kiss Tünde

Kiss Huba Ernő kántor és felesége, Kiss Tünde

„Itt nem egyik vagy másik többségi nemzettel szemben kell, megvédjük a magyar kisebbség jogait, hanem az ukránokkal együtt kell kiállnunk az orosz agresszió, a visszalopakodó kommunizmus ellen” – fogalmazott Tőkés László EP-képviselő. Az istentiszteleten Józan Lajos, huszti református lelkipásztor hirdetett igét és felszólalt még Mátyás Sándor a Gloria Victis alapítvány elnöke is, mely alapítvány elsőként állított emlékművet az egyetemes kommunizmus áldozatainak, Csömörön. Az eseményen szolgálatot tett a váradolaszi gyülekezet énekkara, Kiss Huba Ernő kántor és felesége Kiss Tünde barokk stílusban íródott hitvalló énekeket adtak elő, és zenei momentumot szolgáltatott Bernáth Ferenc gitárművész is. A kárpátaljaiakkal való szolidaritás vasárnapján ugyanakkor egy ifjú új tagot is köszöntöttek a gyülekezetben. Az apró Lehelnek Tőkés László szolgáltatta ki a keresztség szentségét.

Sz. G. T.