Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ha repülővel utazunk nyaralni…

Sokan szívesen utaznak repülővel, hiszen gyorsan elérhető az úti cél. Előfordulhatnak azonban turistaosztály-szindrómaként emlegetett egészségügyi problémák, amik felkészüléssel elkerülhetők.

A repüléssel kapcsolatos panaszok hátterében többnyire valamilyen régóta fennálló betegség vagy speciális állapot (pl. terhesség) áll. Akinek ismert krónikus betegsége van, utazás előtt feltétlen konzultáljon a háziorvosával.

ha repulovel 3

A repülőgépen a földitől eltérő körülmények lehetnek a kellemetlenségek forrásai: az emelkedett kozmikus sugárzás, a rezgés, a zaj, az oxigénhiány. A nyomásszabályozás miatt kevesebb az oxigén, és a szervezetben lévő gázok kiterjedése 30 százalékkal nő. A mellékhatásokat egészséges ember is tapasztalja (görcsök, átmeneti füldugulás). A keringési betegségekben szenvedőket, szívbetegeket, cukorbetegeket különösen igénybe veszi az utazás, épp ezért gyógyszereiket tanácsos könnyen elérhető helyen tartaniuk. A betegségükről és az orvosságok pontos adagolásról szóló feljegyzés a gyógyszerek mellé készítve egy esetleges rosszullétnél megkönnyíti a segélynyújtást. Hosszabb repülőútnál, a különböző társaságoknál más-más szabályok vonatkoznak a várandós nőkre. Ezekről előre tájékozódjunk.

A repülőtársaságok általában a 36. hétig (ikerterhességnél 32. hétig) vállalják a kismamák utaztatását, de a 18. héttől csakis orvosi igazolással lehet felszállni a gépre. Ezen a papíron az anyanyelv mellett angolul is szerepelnie kell a szülés várható időpontjának, és a kismama egészségi állapotának. A repülés során a hányinger, a hányás, valamint egyéb terhességi panaszok fokozódhatnak. Ez ellen úgy lehet védekezni, ha nem terheli meg a gyomrát a leendő kismama. A görcshajlam csökkentésére javasolt a magnézium fokozott bevitele.

Gy. Gy.