Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ha nyár, akkor nyaralunk?

Kissé szeszélyes olykor az időjárás, de ez már vitathatatlanul a nyár, s így elkezdődtek a szabadságolások, amikor is aki megteheti, elutazik valahova pihenni. A mai rohanó tempó mellett, az egyre növekvő árakat is figyelembe véve azonban kérdés, miféle nyaralást engedhet meg magának manapság egy váradi, Bihar megyei átlagember. Erről kérdeztük meg többek között Tárnoky Mariannt is, aki évek óta vezet egy váradi utazási irodát.

ha nyar 4

Görögország nagy népszerűségnek örvend a nyaralni óhajtók körében
Fotó: Ladányi Norbert

 

Mint megtudtuk, mivel vége az előszezonnak, a kedvezményes utazási lehetőségek is szünetelnek – legalább szeptember közepéig. Anyagi szempontból ugyanis ezek az előszezon idejére tervezett nyaralások egyre népszerűbbek a kispénzű emberek körében. Idén például a legkeresettebb ilyen jellegű akciós nyaralás során Görögországban lehetett üdülni, egy hétig 71 euróért. Ebben a szállás és az utazás volt benne. Ilyen jellegű nyaralásra még valószínűleg szeptemberben, októberben is fel lehet iratkozni. Ha belföldi nyaralás mellett döntenek, akkor a legkedveltebb a román tengerpart.

Idén igen keresettek az úgynevezett „gyerekbarát” üdülők, szállodák, ahol különféle kedvezményeket kapnak a gyermekes családok. Van olyan hely, ahol a 14 éven aluli gyerek ingyen kap szállást, és sok szálloda bevezette azt, hogy egésznapos programokat szerveznek a gyerkőcöknek, hogy időközben a szülők is tudjanak pihenni, lazítani. Főszezonban a román tengerparton egy hét nyaralás 240-280 lejbe kerül, főleg fiatalok részesítik ezt előnyben.

ha nyar 5 hafer

A csodás görög tengerpartot nem hiába választják oly sokan
Fotó: Ladányi Norbert

A külföldi nyaralások listáján váradi viszonylatban első helyen Görögország áll, ezt az országot keresik fel legtöbben ilyentájt. Van olcsóbb nyaralási lehetőség a hellének földjén, ez szállással és utazással 119 euró egy hétre. Akadnak olyanok is, akik úgy vélik, egyszer egy évben kirúgnak a hámból, és luxuskörülményeket kérnek, ez Görögországban, ötcsillagos szállodában, repülőgéppel oda- és visszautazva személyenként heti 800-850 euró, de van 1500 eurós verziója is az effajta nyaralásnak, s ezt is egyre többen igénylik. Igen menőnek számít külföldi üdülésként ebben a szezonban Dubai, Tenerife, Kuba és a Maldív-szigetek.

Ami sajátos korjelenség lett: az emberek egyre inkább az utolsó percben, szabadságuk előtt pár nappal keresik fel az utazási irodát, hogy nyaralási lehetőség felől érdeklődjenek, s befizessenek valamilyen társasutazásra. Ez talán azzal magyarázható, hogy a felgyorsult életritmusban nem tudják előre, mikor kapják ki nyári szabadságukat. Ennek tudható be, hogy sokan csak a szomszédos Magyarországra mennek nyaralni, s csupán három-négy napra, hogy úgymond elérhetőek legyenek, ha munkahelyükön valami történik, és esetleg visszahívják őket pihenőszabadságról.

ha nyar 3

A Meteorák a legnevezetesebb látnivalók egyike Görögországban
Fotó: Ladányi Norbert

Az is megfigyelhető, hogy újabban az emberek óvatosabbak például az interneten keresztül intézhető nyaralásokkal, hiszen az években nemegyszer előfordult, hogy a világháló segítségével lefoglalt üdüléssel rengeteg gond akadt, hol a beígért és megfizetett körülmények helyett mást, rosszabbat kaptak, hol meg a helyszínen derült ki, valami gubanc miatt nincs is szállás foglalva részükre. Az utazási irodák szolgáltatásait zömmel a középkorúak és idősek veszik igénybe, a fiatalok kalandvágyóbbak, szívesebben vágnak neki önállóan a világnak, ha ezt megtehetik. Persze akad, aki nem engedhet meg magának még egy olcsóbb nyaralást sem, nekik marad az egynapos kirándulás, főleg Magyarországra, vagy éppenséggel a helybéli strandok, fürdőhelyek látogatása, ugyanis a nyári főszezonban ezeken is igen nagy a forgalom.

Szőke Mária