Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ha itt a tél, irány a hegy!

Bekeményített a tél, „röpködnek” a mínuszok, így a téli sportok szerelmesei, kezdő és haladó sízők, snowboardozók, korcsolyázók – már aki szabadságon van, és anyagilag is megengedheti magának ezt a téli kiruccanást – immár birtokukba vehették a sí- és korcsolyapályákat. Tegnapi terepszemlénken nemcsak a téli sporteszközök árkínálatát mértük fel, hanem a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi mentőktől (Salvamont) is tanácsot kértünk, hogy mire figyeljünk oda e sportszerek megvásárlásakor.

ha itt a tel 1

Nagyvárad egyik sportüzletében bőséges a kínálat a különböző kategóriájú sílécekből, hódeszkákból és ezek tartozékaiból, mint például kötés, bakancs, síbot, illetve védősisak, védőszemüveg és egyéb kiegészítő kellékek, melyek ára nemcsak minőségtől, hanem designtól is függ. Ráadásul, mint Kiss Sándor üzletvezetőtől megtudtuk, ők kizárólag használt, viszont minőségi, és felújított talpú, jól átvizsgált kötéssel rendelkező léceket forgalmaznak 100–400 lej közötti áron, mert az újakat a nagy bevásárlóközpontok dömpingáron kínálják. A náluk vásárolt sílécekhez ingyen szerelik fel a kötést és állítják be azt a vevő súlyának megfelelően, illetve garanciát is vállalnak az eladott termékekre: az újakra 2 évet, a használtakra pedig 1 évet. Mint hozzátette, javítást is vállalnak, például sítalp-felújítást, a kantok élezését. Az is előfordult már, hogy egyeseknek a világhálón megrendelt vadonatúj sílécekkel, kötésekkel voltak problémáik, ezek megjavításáért is fordultak már hozzájuk, de a felszerelések alkatrészeit is tudják pótolni, mivel ezekből a kopó tartozékokból is kapható náluk új, ha pedig nincs raktáron, akkor rendelhető. Tanácsot is adnak. „Ingyenes virtuális síoktatási leckét is kaphat tőlünk a vásárló” – fogalmazott az üzletvezető.

ha itt a tel 2

Snowboardokból is széles a választékuk. Ezek között vannak újak is, melyek ára kb. 540–900 lej közötti, a használtaké pedig 200–400 lej közötti. A kötést 195–500 lejért, a speciális snowboardcsizmát pedig 95–150 lejért lehet megvásárolni, a sílécekhez pedig 50–200 lej közötti áron kínálják a használt bakancsokat. A lesikláshoz való új síbotokért 65–85 lejt kérnek, míg az összecsukható túrabotokért 95–150 lejt kell lepengetni. Síszemüvegek is beszerezhetők a boltban 100–400 lej közötti áron, viszont a drágábbak úgy vannak kialakítva, hogy azt szemüvegesek is használhatják, azaz az okuláréra is feltehetők. Védősisakokból is bőséges a választék, ezek 130–500 lejért szerezhetők be. „Már csak a havat várjuk, mert akkor beindul a vásárlási kedv, és talán a szánkók is fogynak majd. Az emberek most többnyire csak érdeklődni térnek be hozzánk” – fogalmazott Kiss, hozzátéve, hogy erre a szezonra nem rendeltek korcsolyacipőket, mert a bevásárlóközpontok nagyon „leverik” az árakat.

ha itt a tel 4

Hóhelyzet és jó tanácsok

A hóhelyzetről és a vásárlási jó tanácsokról a Salvamont önkénteseit kérdeztük. Elmondták, hogy Biharfüreden napjainkban 30 cm-es a hó a sípályákon, a hegygerincen viszont eléri a fél métert is, a Vertop hágón (Lepus, vagyis Arieşeni körnéykén) pedig ennél mindenhol kb. 10–20 centivel több hó hullott. Hozzátették, hogy kiemelkedő balesetek az idén eddig szerencsére nem történtek, és május 1-jéig mentőcsapataik már szolgálatban vannak az érintett területeken. Mindezek mellett azonban a téli sport szerelmeseinek, a hegyi túrákra indulóknak a figyelmét is szeretnék felhívni a felelősségteljes magatartásra. E szerint lényeges betartani bizonyos szabályokat a túlélés és balesetmegelőzés érdekében.

ha itt a tel 3

Ha túrára indulunk, feltétlenül olyan útvonalat válasszunk, amely megfelel a csapat leggyengébb tagja fizikai, pszichikai és technikai felkészültségének, és időben, tehát még világosban vágjunk neki az útnak. Rendkívüli eseményekre felkészülve szerelkezzünk fel élelemmel, megfelelő ruházattal, térképpel, elemlámpával, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott térségben van-e térerő, ha segélyhívásra lenne szükségünk. Az is fontos, hogy a menedékháznál távozáskor jelezzük a megteendő útvonalat, és jegyezzük be magunkat az úgynevezett turistakönyvbe. Sose induljunk egyedül túrázni. Túrák előtt és közben ne fogyasszunk alkoholos italokat, és ne térjünk le a jelzett ösvényekről. Arra is legyünk felkészülve, hogy szükség esetén elsősegélyt nyújthassunk bajba jutott társunknak. Ha pedig eltévednénk, a csoport feltétlenül maradjon együtt, ébren, mozogva, csökkentve ezáltal a kihűlés veszélyét.

Segélykérésnél a 112-es vagy a 0725/826-668-as számot tárcsázzuk (utóbbi SMS-ben 0-val az elején a SALVAMONT betűit adja ki). Ilyenkor lényeges megadni a baleset helyét, a sérültek számát, a baleset bekövetkezésének időpontját, a feltételezett diagnózist, a meteorológiai viszonyokat és a segélykérő személyes adatait. Meg kell várni a diszpécserszolgálat visszaigazolását, és a telefon mellett maradni kiegészítő adatok és utasítások szükségességének esetére.

teli sportszerek (2)

Hogy válasszunk megfelelő sílécet?

Kérdésünkre pedig, hogy miként vásároljunk és válasszunk sílécet, ahhoz illő kötést, igen kimerítő választ kaptunk, ugyanis nem mindegy, hogy kezdőnek, haladónak vagy versenyzőnek szánjuk-e a felszerelést. Emellett pedig a magasságot és a súlyt is figyelembe kell venni e sportszer beszerzésekor és összeszerelésekor, illetve az sem mellékes, hogy lesikláshoz vagy túrázáshoz választjuk-e ki a téli eszközt, mivel mindegyiknél más a kötés, a léc formája, annak keménysége stb.

teli sportszerek (3)

A sportüzletekben az eladók hasznos tanáccsal tudnak szolgálni, ellenben a bevásárlóközpontokban, piacon vásárolt termékek esetében kérjük ki egy szakértő véleményét vagy hagyatkozzunk a gyártó útmutatásaira.

A kezdőknek azonban az úgynevezett carving (babapiskóta) formájú síléceket ajánlják a hegyimentők, mivel ezek formájukból adódóan élről élre való átdöntésükből kifolyólag meghúzzák a kanyart, így elmarad a térdet megterhelő forgatás, és a mozgás is leegyszerűsödik.

Sükösd T. Krisztina