Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ha fűtenek, ráfázunk

A távfűtésre kapcsolt nagyváradi tömbházlakók nem mindegyike örül annak, hogy beindítják mától a fűtést, mert emiatt novembertől igencsak megnövekednek majd a kiadásaik. Ezzel, illetve a hőveszteséggel való elszámolással kapcsolatban jártuk körül e témát, megkérdezve néhány ebben illetékes személyt, illetve a fogyasztók véleményére is kíváncsiak voltunk.

ha futenek 3

Szabó István Bihar megyei tanácsos, valamint a Termoficare Zrt. vezetőtanácsának tagja hangsúlyozta, hogy mivel a tömbházakban egységes fűtési lehetőség van, ezért a számlázás is egységesen történik, azaz mindenki a lakásában lévő fűthető felületre fizet. Persze ez azok esetében érvényes, akiknek nincs fűtésórájuk, illetve az ezzel párhuzamosan felszerelhető csappal sem rendelkeznek, amellyel a fűtésfogyasztást szabályozni lehet. „A lakótársulások belső szabályzat szerint osztják el a hőveszteséget a lakók között” – fogalmazott Szabó. Mint hozzátette, ez azokra érvényes, akiknek otthon minden egyes fűtőtestük mérőórával van ellátva, és az már a fűtésórát felszerelt cég becsületén múlik, hogy miként olvassa le azokat. Elmondása szerint azt is lényeges tudni, hogy a tulajdonostársulás vezetőségének kötelessége ellenőrizni, hogy a lakásokban kinél mekkora fűtőtest van felszerelve, mert a számlázásnál ezt is szem előtt kell tartaniuk, illetve azt is figyelembe kell venniük, hogy ki zárja el a fűtőtestet a téli szezonban, ugyanis ezeknek a szomszédjai sokkal több hőenergiát fogyasztanak el havonta, mert a szomszéd lakások hidegek. Ezzel kapcsolatban az érintettek a tulajdonostársulás vezetőségénél tehetnek panaszt. „A tömbházakban a távfűtésről való lekötést önkormányzati rendelet tiltja, mivel egységes a fűtési lehetőség” – hangsúlyozta Szabó István. A tömbház fűtésórája és a lakók mérőműszereinek végösszege közötti különbséget pedig az egyik váradi tulajdonostársulás vezetőjének elmondása szerint legtöbbször a lépcsőház fűtése, valamint a pincében nem megfelelően szigetelt vezetékek okozzák. Mivel a gigakalória ára a tavalyihoz képest az idén nem emelkedik, ezért például egy kétszobás tömbházlakás fűtése (plusz a vízdíj) az idén is várhatóan 350–400 lej lesz. A téli szezonban egyébként az adósok száma is gyarapodik.

ha futenek 1a

Olvasóink többsége már várja a távfűtés beindítását, még akkor is, ha nagy kiadással jár. B. K. nyugdíjas olvasónk úgy véli, hogy ha nem fűtenek, akkor a megfázás miatt gyógyszerre megy el a pénze, ráadásul még szenved is miatta. Aki pedig fázik, az akár árammal is melegíti a helységet, ami szintén költséges. Tehát örül a távfűtés beindításának. Egy nevét nem vállaló, egyedül élő olvasónk azonban inkább nagykabátban ülne otthon, csak ne kelljen akkora összeget fizetnie a fűtésre. „Mindig napirenden voltam a közköltség kifizetésével, de most el kell döntenem, hogy fázom, vagy éhen halok. A nyugdíjam felét így is gyógyszerre költöm. Megnyomorít minket ez az ország” – fogalmazott, hozzátéve, hogy aki dolgozik, az legalább napi nyolc órát a munkahelyén biztosított melegben tölt, viszont az öregek és az újszülöttek, kisgyermekek, illetve azok felvigyázói szinte egész nap otthon tartózkodnak.

Sükösd T. Krisztina