Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyöngyökké tisztult élettapasztalatok

Ambruzs I. Katalin nagyváradi író, költő második kötetét mutatták be kedden a teltházas Tibor Ernő Galériában. A kötet a Litera Print gondozásában jelent meg, Rob Ibolya borítótervével, és a Kagylók és gyöngyszemek címet viseli és egyaránt tartalmaz verseket és kisprózákat. Az írónőnek legutóbb 2004-ben jelent meg könyve Sziklák és kavicsok címen. A keddi bemutatón Széll Kató, a Tibor Ernő Galéria alkotói közösségének egyik oszlopos tagja köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tóth Ágnes író, publicista méltatta Ambrus I. Katalin írásait. Mint elmondta: a Kagylók és gyöngyszemek cím az íróra és az alkotásra utal, hiszen a művekben az élet tapasztalatai kristályosodtak ki.

Gyongyokke (2)

Thurzó Sándor József, Stéfán Bodor Mária, Ambrus I. Katalin és Tóth Ágnes

A kötetben szereplő mintegy hetven kis költeményről elmondta, hogy nem is líraiak és nem is epikusak. A költőnő a rövid és velős megfogalmazást kedveli, ezért versei többsége epigramma- vagy aforizmaszerű igazságokat fogalmaz meg. Egyaránt foglalkozik a természet törvényszerűségeivel, társadalmi problémákkal, én-kereséssel, érzékiséggel, gyakran önvallomásszerű soraiból ugyanakkor kihallik a segítségkérés és a viaskodás is. A kötetben helyet kapott mintegy 58 kispróza többsége lélektani mű, filozofikus eszmefuttatás, hangsúlyozta Tóth Ágnes. Hozzátette: Ambrus I. Katalin elbeszélő jellegű írásai kiváló jellemrajzokkal tarkított emberi életeket tárnak az olvasó elé.

Gyongyokke (1)

A szerző műveivel kapcsolatban elmondta, hogy nemcsak saját életéből, hanem a körülötte élő emberek sorsaiból is merített ihletet a megírásukhoz, s reményét fejezte ki, hogy az olvasókat jókedvvel és reménnyel töltik majd el. A könyvbemutatón zenei momentumokkal közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, valamint Trifán László gitáros, énekes, dalszerző és a szerző unokája, Szabó Tamás is, akik muzsikával és énekkel örvendeztették meg a szépszámú közönséget. A bemutató során Stéfán Bodor Mária bábszínész olvasott fel a szerző műveiből. Az esemény dedikálással zárult.

 

Szombati-Gille Tamás