Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyöngyök képvarázsa

Új művészeti galéria nyílt szombat délután Nagyváradon, ahol Gyöngyök varázsa címmel mutattak be elsőként tárlatot. A nagyváradi Ady Endre utca 46 szám alatt található Frame Vision galériát az azonos nevű képráma-készítő cég üzemelteti, akiknek képkeretező üzlete a Bémer tér felől található ugyanebben az utcában.

Debütálás ez a galéria számára is, hiszen ez a legelső kiállításuk az újonnan nyílt helyszínen, de szintén debüt az alkotónak, aki nem ún. „szakmabeli” képzőművész, hanem egy ismert nagyváradi fogorvosnő, Mariana Casian.

Gyongyok 2

A megnyitóra, ami egyébként majd’ félórát csúszott, rengetegen gyűltek össze a három szűk kis teremben, ahol szinte levegőt is alig lehetett már kapni az érdeklődők tömegétől. A hivatalos üdvözlő megnyitóbeszédet a Frame Vision galéria képviseletében Claudiu Dolga tartotta meg.

A tárlat különlegessége főként az alkotó kvázi-pointillista technikájában rejlik, hiszen színes gyöngyök tízezreiből rakott ki egy-egy ismert reprodukciót, tájképet, családi portrét, csendéletet, más szóval élve konvencionális témájú alkotásokat, az egyébként fűzésre való gyöngyök számtalan színárnyalata, kerekded formáinak csillogása és fény-árny játéka pedig a maga során szinte három dimenzióban tapinthatóvá, élővé és mozgalmassá változtatta az alapműveket, fotókat, festményreprodukciókat.

Cladiu Dolga és Mariana Casian

Cladiu Dolga és Mariana Casian

Mariana Casian rövid beszédében kitért arra, hogy mindenki számára elérkezik az életévei teltével az a pillanat, amikor valami maradandót szeretne hátrahagyni, alkotni, ő maga pedig ebben a gyöngyműfajban találta meg az önkifejezés hangját. Ugyanakkor köszönetet mondott a családjának, akik rengeteg türelemmel és bátorítással álltak mellette a minuciózus alkotómunka ideje alatt.

A kiállítás január 25-ig tekinthető meg hétköznapokon 10 és 18 óra között.

Tóth Gábor