Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyógyszerek és napsütés

Sokan tapasztalják, hogy nyáron kiütések és hámló, vörös foltok jelennek meg a testükön, de csak kevesen gondolnak arra, hogy ez összefüggésben lehet az általuk használt, szedett gyógyszerekkel.

A gyógyszerszedés miatt jelentkező fényérzékenység nem is olyan ritka jelenség. Leggyakoribb formája, amit fototoxicitásnak nevezünk, bárkinél, bármelyik korosztályban és bármikor előfordulhat. A fotoallergia ellenben mindig egy valódi allergiás reakció. Mindkét esetben a napfény váltja ki a jellegzetes bőrtüneteket, azaz a fototoxicitásnál a bőrpírt, a kiütéseket, az égő halványvörös foltokat, melyek gyógyulásakor májfoltok keletkezhetnek, míg az allergiánál az egész testen tapasztalható ekcémás viszketést.

gyogyszerek 2

A már kialakult tüneteket általában antihisztamin és szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő krémekkel kezelik. Ha a bőrpróba igazolja a hatóanyagra való érzékenységet, mindenképpen gyógyszert kell váltani, mivel egy hasonló hatású, de más összetételű terméknél már nem biztos, hogy jelentkeznek a problémák. Ha ez nem lehetséges, érdemes kerülni a napozást vagy legalább megfelelő ruházatot viselni, mert önmagukban még a magas faktorszámú fényvédő krémek sem mindig biztosítanak kellő védelmet.

gyogyszerek 1

Napfény hatására számos hatóanyag okozhat bőrelváltozást. A leggyakoribb ezek közül a láz- és fájdalomcsillapítókban megtalálható ketoprofén, és a szívműködést szabályozni hivatott gyógyszerekben levő amiodaron. Az antibiotikumok közül elsősorban a Doxycyclin és a Tetracyclin szedése során kell óvatosnak lenni, de veszélyesek lehetnek egyes bőrgyógyászati és pszichiátriai gyógyszerek és fogamzásgátlók is. A fotoszenzibilis (fényérzékenyítő) anyagokat tartalmazó élelmiszerek közül oda kell figyelni a kaporra, zellerre, fügére. A fekete teák, az alkohol, a vanília, az avokádó- és vadrózsaolaj is a kiváltó okok között szerepelnek.

Győri György