Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyilkos kalaposok – eső után egyre gyakoribb a gombamérgezés

A nagyváradi piacokon egyelőre csak termesztett gombák kaphatók. A nyári, csapadékos időjárás igencsak kedvez a vadon termő gombáknak, köztük a mérgező fajtáknak is. Ilyenkor az erdők, mezők közelében élő emberek, főként a szegényebb sorsú nagycsaládosok gyűjtik be a természetben fellelhető, általuk ismerni vélt különféle gombafajtákat, és nemcsak saját fogyasztásra, hanem eladás céljából is. Ezeket általában útszélen, ritkább esetben piacokon váltják pénzre.

Mivel az életünk többet ér a vadon szedett gombából készült ínyencségeknél, ezért érdemes megfogadni a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőségének a jó tanácsait. Arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy kizárólag olyan gombát vásároljanak, amelyet biztosan ismernek, de a legmegbízhatóbbak a kereskedelemben kapható gombakonzervek, illetve a piacokon is árusított, termesztett gombák, mint például a csiperke. Egyébként nagyvárad piacain nincs hivatalos gombabevizsgálás.

„Az elmúlt napokban nőtt a gombamérgezéssel kórházba kerültek száma, mégpedig azoké, akiknél a toxikus anyag az idegrendszert támadta meg. Sokan, többnyire egész családok, már eszméletlenül kerültek hozzánk, de szerencsére eddig nem volt halálos kimenetelű eset” – tájékoztatott tegnap telefonon Hadrian Borcea, a Bihar megyei rohammentő-szolgálat (SMURD), illetve a Bihar megyei kórház sürgősségi osztályának vezetője. Mint hozzáfűzte, legtöbben a hétvégén szenvedtek gombamérgezést. Eddig húsz hasonló esetet jegyeztek a megyei kórházban. A páciensek Nagyvárad környékéről (Élesd, Tenke stb.) valók. „A gond az, hogy ezeknek az embereknek meggyőződésük, hogy ismerik a gombafajtákat, ezért bátran el is fogyasztják azokat. Tehát szedik, eszik, és betegek lesznek” – fogalmazott Borcea, hozzátéve, hogy aki újságot olvas, hallgatja a híreket, az elővigyázatosabb.

A közegészségügyiek egyébként arról is beszámoltak, hogy Romániában kb. 50 mérgező faj terem a mintegy négyezer ismert gombafajból, amelyek száma évente növekszik, mivel genetikailag mutálódnak. Ez megtévesztheti a gombaszakértőket is. A gombamérgezés tüneteit is ismertették. E szerint az elfogyasztást követően 15 perc és 12 óra alatt jelentkezhetnek a tünetek, ám minél komolyabb a mérgezés, annál később leszünk rosszul. Ezért rosszullét esetén rögtön hívjunk mentőt, tárcsázzuk a 112-es segélyhívót. Tünetként felléphet szédülés, émelygés, nyomásérzés a gyomorban, izzadás, hasfájás, hasmenés, súlyosabb esetekben magas vérnyomás, hallucináció, pupillaszűkület, a májkárosodásra pedig a bőr besárgulása utalhat. A legsúlyosabb esetekben két nap után már a belső szervek – máj, vese – anyagcseréje is leáll. A statisztika szerint a gombamérgezések 90 százaléka halálos kimenetelű.

Sükösd T. Krisztina