Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyermekrajzok Máté Imre verseiből

Gyermekrajzokból összeállított kiállítást nyitottak meg pénteken az érmihályfalvi Gödör rendezvényházban. Az egybegyűlteket Borbély Simon Andrea könyvtáros köszöntötte.

A Varázscsizma elnevezésű rajzpályázatra több mint 200 rajz érkezett be.

gyermekrajzok1

A versillusztrációkat Geszti Ivett, Bató Tímea Gabriella pedagógusok és Kovács Éva üveg- és kerámiafestők zsűrizték

A pályamunkákat Geszti Ivett értékelte, előtte Szilágyi Ferenc Hubart képzőművész és költő beszélt Máté Imre életéről, verseiről, személyes ismeretségükről.

A 28 éve elhunyt Máté Imrére (1936–1989) versmondással is emlékeztek a Zelk Zoltán Általános Iskola diákjai, a Mezőgazdasági Főgimnázium tanulói pedig rövid videó filmekkel illusztrálták a költő verseit: ilyenekből három is készült, amelyekből a zsűri az Ötvös Krisztináét tartotta a legjobbnak.

A rajzokért járó díjakat és ajándékcsomagokat több kategóriában osztották ki: az előkészítő osztályosok első helyezettje Nagy Kincső Gréta, második Benke Dorka, harmadik Nagy Dalma. Dicséret: Lingurar Alex.

Az I–II. osztályosok nyertese Törő Zsolt Szabolcs és Szilágyi Dóra, második Gábor Valentina, harmadik Kóka Anna. Dicséret: Albert Botond és András László Roland.

A III–IV. osztály legjobbja Dajka Viktória, második Orosz Nikoletta, harmadik Bíró Tímea, Dicséret: Szőke Csongor és Deák Denissza.

Az V–VI. osztályból első díjas Sék Alexandra, második Zeffer Vivien, harmadik Stéfán Alexandra és Nagy Gyöngyike.

A VII–VIII. osztályosok közül Muresán Alex vitte el az első díjat, második Csáki Abigél, harmadik Pusi Amália. Dicséret: Költő Klaudia Erika.

Az eseményt a Máté Imre Költő Emlékéért Egyesület, a Máté Imre Városi Könyvtár (a helyi önkormányzaton keresztül), a Zelk Zoltán Általános Iskola, Brugós Gabriella virágüzlete, valamint Nánási Máté Piroska, a költő testvérhúga támogatta.

Főszervező Baricz-Nánási Noémi tanító volt, aki egyébként évek óta minden esztendőben a Máté Imre szavalóversenyt is szervezi. Külön köszönetet mondott a pedagógusoknak, különösen Vasile Gheorghe rajztanárnak, aki a kiállított rajzok begyűjtésével, az oklevelek, illetve az esemény plakátjának (Nagy Gyöngyike VI. osztályos tanuló díjazott munkája ihlette) megtervezésével segítette a szervezők munkáját.

Sütő Éva