Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyermeknapi élménykavalkád Budapesten és Siófokon

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) magyarországi egyesülete 1990 óta évente megrendezi kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 25-26-án került sor. A már hagyományos és igen népszerű programra csaknem 400 ezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

Az idei gyermeknapon meghívottként részt vett több mint ötszáz szociálisan hátrányos gyermek magyarországi intézményekből, valamint a határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, Moldovából és Kárpátaljáról. A vendéggyermekek utazási, szállás- és étkezési költségeit minden alkalommal a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vállalja magára.

Külön köszönet illeti az Országgyűlést és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), amely intézmények segítenek a határon túli gyermekek utaztatásában és elszállásolásában.

gyermeknap (3)

Nagyváradról a Nicolae Bălcescu-iskola másodikosai Kovács Annamária tanítóval, illetve a Szacsvay Imre Általános Iskola negyedikesei – a közelmúltban megrendezett Mesevetélkedő nyertesei – Alföldy Andrea tanító vezetésével vettek részt a budapesti gyermeknapon. A szállás a Balaton-parti Siófokon volt, ahova egy székesfehérvári városlátogatást követően, már péntek délután megérkezett a csoport. Szombaton lehetőség volt hajókázni, múzeumba látogatni és még a kegyes időjárásnak köszönhetően fürdeni is a Balaton vizében. A kirándulás harmadik napja volt a csúcspont, amikor is a csoport már reggel megérkezett Budapestre, a Gyermeknap helyszínére, a Hősök tere melletti Városligetbe.

A kétnapos rendezvényen összesen 41 helyszínen, két színpadon neves, népszerű művészek és előadók várták az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

Megemlítve pár programot, jelen volt a Mercedes MoKi programja, amely játékos formában felhívta a 4–10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire, illetve szórakoztató módon tudatosította a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. A MobileKids sátorban Kresz-teszttel, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal és kézműves-foglalkozással várták a gyermekeket. A Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Kis Napozóréten a Budapesti Operettszínház, Malek Andrea és a TV2 csatorna tehetségkutatójából ismert tanítványai, a Minta Pinty Zenekar, a Trambulin Színház, az Aranyszamár Színház, a Réparetekmogyoró Társulat, a MiaManó Színház lépett fel. A Budapesti Operettszínház művészei az Ördögölő Józsiás című zenés fantasy-ből adtak elő dalokat. A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja az úgynevezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várták május 26-án, vasárnap a különböző népek kultúrája és szokásai iránt érdeklődőket. Az eseményen lehetőség nyílt a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni. A Magyar Nemzeti Bank, az ország független jegybankjaként, idén is hozzájárult a Városligeti Gyermeknapra kilátogató gyerekek és családok színvonalas szórakoztatásához. Az MNB-sátorban mindkét napon a pénz világát játékos formában bemutató, hasznos felvilágosító programokkal várták a látogatókat.

A Biztonságos Internet Sátor immár ötödik éve fogadta az érdeklődőket a biztonságosabb internet-használat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus (SIP) programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. A csoport egy része az állatkertbe is ellátogatott, ahol bár az idő kevésnek bizonyult, mégis sikerült gyors léptekkel körülnézni. A nap folyamán a nagyváradi gyerekek számos programba kapcsolódtak be, így a nap végére rengeteg ajándékot gyűjtöttek és fáradtan ugyan, de élményekben gazdagon tértek haza. A kirándulásért köszönet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének, akiknek sikerült ismét felejthetetlen és boldog gyermeknapot szervezni sok-sok gyermek részére.

Szántó Ildikó és Szabó Anna csoportkísérők