Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyermekkori csípőizületi betegségek

Az anyaméhen belüli életben a csípő fejlődése különféle okok miatt zavart szenvedhet. Azonban korai felismeréssel ezek a rendellenességek gyógyíthatók.

A betegség korai kezelésének érdekében már újszülöttkorban szűrővizsgálat szükséges, és gyanú esetén haladéktalanul meg kell kezdeni a kezelést, mellyel a betegség gyógyítható.

gyermekkori 1

Gyermekkori csípőizületi gyulladás: viszonylag gyakori jelenség. A gyermek a csípő mozgása során fellépő erős, sokszor térdbe sugárzó fájdalomra panaszkodik, mely miatt az érintett végtagot nem terheli, sántít. A betegség általában egyoldali, a csípő mozgástartománya beszűkül. A képalkotó vizsgálatok közül az ultrahang nyújtja a legnagyobb segítséget. A kezelés részeként a gynyugalom, pihenés és nem szteroid gyulladáscsökkentő indokolt. A tünetek általában néhány nap alatt jelentősen csökkennek, és a betegség nyom nélkül gyógyul, de fontos a betegség utánkövetése.

A Perthes-betegség főként a 3–13 éves gyermekeket érinti, de nagyobb arányban a fiúkat. Lényege, hogy a még fejlődésben lévő, nagy terhet viselő combfej egy része elhal. A háttérben vérellátási zavar feltételezhető, melyet trauma vagy csípőizületi gyulladás által kiváltott izülethártya-duzzanat okoz.Jellemző a viszatérő csípőizületi, illetve térdbe sugárzó fájdalom és sántítás. A diagnózist a fizikális vizsgálaton kívül a röntgenkép elemzése szolgáltatja.

Győri György