Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyermekekkel építeni a jövőt

Farsangi témájú kézműves-foglalkozást tartottak gyermekeknek hétfőn a Partiumi Háló Egyesület nagyváradi irodájában. A rendezvény célja az volt, hogy „farsang farka” alkalmából megismertessék a fiatalokkal a hagyomány eredetét, jellegét – mondta el a Reggeli Újságnak Konrád Katalin egyesületvezető, aki hozzátette: „fontosnak tartjuk, hogy a gyermekekkel foglalkozzunk, hiszen belőlük lesznek a holnap felnőttei, és úgy gondoljuk, hogy általuk a jövőt építhetjük.”

gyermekekkel 2

A résztvevő gyermekek először farsangi maszkokat színezhettek, díszíthettek maguknak IX–XII- osztályos önkéntes fiatalok vezetésével, majd egy előadást hallgathattak meg arról, hogy miért is tartottak őseink farsangot, hogyan űzték el a telet. A gyermekek ezt követően a jelmezükhöz illő, rövid produkciót kellett improvizáljanak, amely nyomán a szervezők számos jutalmat osztottak ki. Az immár hagyományossá vált rendezvényen első sorban a nulladik, illetve I–IV. osztályos gyermekek képviseltettek magukat, de ellátogatott néhány idősebb, évek óta visszajáró diák is a foglalkozásra. A gyermekfoglalkozással párhuzamosan a szülők számára is szervezett egy teadélutánt a Háló Egyesület, amely lehetőséget nyújtott arra, hogy megoszthassák egymással a gyermeknevelésben tapasztalt örömöket, esetleg nehézségeket.

A Háló Egyesület egyébként tavaly novemberben ünnepelte létrejöttének tízedik évfordulóját a partiumi térségben, s legfontosabb célja az egyházi közösségek közötti kapcsolatteremtés. A Partiumi Háló Egyesület a megyeszékhely mellett működik Szatmáron, Nagykárolyban, Nagybányán, Aradon, Temesváron és Nagyszalontán is. Váradi irodájuk a Kanonok sor 25. szám alatt található, ahol bárki információkat szerezhet az egyesület programjairól.

Sz. G. T.