Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyerekbarát útszél?!

A minap kora reggel, azaz olyan háromnegyed nyolc tájékán édesanyámmal éppen a rogériuszi piacra tartottunk. Hétköznap reggelente általában a gyerekeket iskolába vivő emberek szaladgálnak, sietnek az utcán, a járdákon és nemcsak ott. Mivel a volánnál ültem, és valljuk be, onnan mindent látni lehet, arra lettem figyelmes, hogy mikor a jelzőlámpánál pirosat kaptunk, az egyik előttem lévő autóból egy gyerek szállt ki és sietett át az úton még mielőtt zöldre váltana a lámpa. Nincs gyerekem, nem tudhatom, milyen az, mikor a munka előtt kell őt iskolába vinni és rohanni tovább, de kétlem, hogy csak úgy kitenni a gyermeket az úton e tilosnál lenne a megfelelő megoldás. Senki félre ne értse, nagyon szeretem a gyerekeket, de azt hiszem, nekik nem az úttesten van helyük az autók között, átmehetnek a gyalogátkelőn is, biztonságosabban. Azt sem állítom, hogy a kicsiket kézen fogva kell az iskola vagy óvoda ajtajáig kísérni, de az, hogy csak kitesszük őket az út szélére „oszt’ mennyé’, fiam”, kicsit felháborító.

Hogy igazából mi volna helyes, nem tudom. De egy biztos. Reggel jobb, ha mi, autósok, elkerüljük az iskolák és óvodák környékét. Ezek az apukák és anyukák valószínűleg ezentúl is így tesznek majd, pedig nem ártana változtatni valamit, mert ha a gyerek azt tanulja meg, hogy csak átszaladhat az úton, méghozzá az autók között, annak jó vége nem lesz.

Kovács Beáta Csilla