Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyalogos zsákutcák a főtéren

A nagyváradi Szent László (ma Unirii) tér felújítási munkálatai nemcsak napról napra, de óráról órára is egyre váratlanabb és dinamikusabb hirtelen átrendezésekkel lepik meg a környéken gyalogosan közlekedni kényszerülő polgárokat. A váradiak bosszúsága kelletlenül bár, de úgy tűnik még több hónapig mindennapi színes és kifogyhatatlan téma marad a sajtó számára. Ennek mi nyilván nem örülünk, de azért nap mint nap igyekszünk nyugtázni…

A legaktuálisabbak térrendezési munkálatok között szerepelt a ma reggel sokakat váratlanul ért, illetve több száz méteres zsákutca-csapdába csaló járdalezárás (már ha lehet így nevezni azt, ami a járdákból még megmaradt).

Gyalogos zsakutcak

Akár azt is mondhatnánk, némi iróniával, hogy végre született a Szent László tér rendezéséről egy olyan intézkedés, ami nem tett különbséget a váradiak között sem nemzetiség, sem életkor, sem vallási hovatartozás vagy bármilyen egyéb tekintetben, hiszen akik a városháza irányából az egykori könyvtárépület (avagy görög-katolikus püspöki palota) mellett haladva szerették volna balra kanyarodva megközelíteni a Kert (Avram Iancu) utcát, azokra mind egy szálig szalagkorlátos útlezárás várt, valamint pár tréfás kedvű, vállát vonogató tértúró munkás.

Néhányan próbáltak a reggeli órában alkudozni az építő-, jobban mondva bontómunkásokkal, hogy utat nyissanak, de ahogyan azt láttuk, még egy rendkívül csinos, minden báját bevető hölgynek sem lett különösebb sikere a fiatal és erős árokásó derék fiúk körében. Ekkor még volt alternatív megoldás: a görög-katolikus templom mögötti belső udvarról, a Pável utca felől meg lehetett kerülni a munkálatokat, azonban erről sokaknak fogalmuk sem volt, mert semmilyen irányjelző nem árulkodott róla.

Közben sok reklamáció érkezhetett az illetékesekhez, mert néhány óra múlva kényszerűen újra megindulhatott a gyalogosforgalom a tér nyugati végében, igaz a gödröket, földhalmokat és munkagépeket óvatosan kellet kerülgetni a vállalkozó szellemű gyalogosoknak – saját felelősségükre.

Délután aztán újra lezárták az említett szakaszt, ma reggelre várjuk az újabb fejleményeket…

Tóth Gábor