Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gyalogos turistaútvonalak Hargita megyében

A hegyi ösvények, sziklamászó utak biztonságossá tételén már hat éve folyamatosan dolgozik Hargita Megye Tanácsa, illetve megbízásából az alintézményeként működő Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat.

gyalogos Ujra

A hegyimentők közszolgálatának csapatai folyamatosan takarítják a turistaösvényeket, a gerincösvényeket, a falvakat bekötő utakat, a fontos turisztikai látnivalókat megközelítő utakat. Elkészült a Hargita-hegység turistaútjainak térképe, a Nagyhagymás Nemzeti Park több mint 500 kilométeres turistaösvény-hálózata, a Vargyas-szoros, a Békási-szoros és környéke, az Egyeskő és környéke, Tusnádfürdő és környéke, a Szent Anna-tó és környéke, valamint a Kelemen-havasok nagyon sok turistaösvénye. Az erőfeszítés statisztikai bizonyítéka, hogy az elmúlt időszakban kevesebb eltűnt, eltévedt személyt regisztráltak, álla  tanács közleményében.

A Csíki-havasokat idén mérték fel egy pályázatnak köszönhetően. A térségben szinte kijelöletlenek a turistautak, ezért idén szeretnék kifesteni, kitáblázni a Csíki-havasokat, és a térképét elkészíteni. A tervek szerint kihelyeznek 16 térképet, 50 irányjelző oszlopot, és kifestenek több mint 300 km turistaösvényt. A Görgényi-havasokban tavaly elkészítették a gerincösvényt és pár bekötőutat. Itt az idei prioritás a Borszék-környéki turistautak rendbetétele, amelyre a keret 20 ezer lej.

Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök elmondta, ez a fontos munka kárba veszhet, ha nem értjük meg, hogy a fakitermeléssel, a rongálással mekkora kárt teszünk. „Oda kell figyelnünk egymásra, és fel kell mérnünk, mekkora veszélyt jelent egy-egy turistajelzés eltüntetése, hiszen emiatt eltévedhet valaki” – hangsúlyozta.

A turistaösvények karbantartása folyamatos munka, amelyet nem tudnak a hegyimentők minden útvonalon ugyanolyan intenzitással végezni, ezért bárki segítségét – helyiek, önkéntesek stb. – szívesen fogadják. Még legalább két évbe telik, amíg sikerül a megyében található minden ösvényt átnézni, rendbe tenni, utána pedig kezdődik a program elején felújított ösvények ismételt felújítása, a hiányzó oszlopok, jelzések pótlása, ismertette Fekete Örs, a  hegyimentők vezetője.