Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gulág emlékév Nagyváradon

Magyarország kormánya a 2015. évet Gulág-emlékévnek nyilvánította, majd az Emlékévet 2017. február 25-ig meghosszabbította. Az Emlékév kapcsán számos rendezvény került és kerül megszervezésre szerte a Kárpát-medencében.

Nagyváradon december 7-én, a Magyar Polgári Egyesület szervezésében két előadást is meghallgathatnak az érdeklődők az Emlékév keretében. 14 órától a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében (Ezredévi emléktér/str. Libertăţii 40. szám) tart előadást dr. Marinovich Endre, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese Magyarok a Gulágon címmel, majd 15 órától Murádin János Kristóf erdélyi történész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója tart előadást Az erdélyi magyar és német polgári lakosság szovjet fogságba hurcolása 1944–1945-ben címmel.

Az előadáson megtekinthetők azok a szovjet fogságból származó emléktárgyak, amelyeket Murádin János Kristóf gyűjtött össze.

Az előadások után 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetemen nyitják meg a Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944–1956) című vándorkiállítást.

gulag emlekev nagyvarad copy