Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gozsdu Manó szobra vándorúton

Elkerülhetetlenül lecsapott szombaton a főtértúró „exkavátor” Gozsdu Manó (1802, Nagyvárad – 1870, Budapest) szobrára is a Szent László téren – természetesen gondos szakértelemmel. A főtéren immár kizárólag Vitéz Mihály fejedelem lovas szobra őrködik mindennel és mindenkivel dacolva.

Gozsdu Manó feje felett szombat előtt még látható volt a görög-katolikus székesegyház védelmező keresztje…

Gozsdu Manó feje felett szombat előtt még látható volt a görög-katolikus székesegyház védelmező keresztje…

Egy, a nagyváradi önkormányzattól kapott közlemény arról tájékoztat mindenkit, hogy nem kell aggódni a Gozsdu-szobor miatt, mert egy kimondottan szoborbarát költöztetésre szakosodott cégcsoport végezte az alkotás bontási munkálatait, akik egyelőre a várad-őssi strand területére szállították át a gondosan szétszedett darabokat, amiket hamarosan a helyszínen restaurálnak, majd a románság és magyarság körében egyaránt ismert jogászt, politikust, mecénást ábrázoló Mircea Ştefănescu-alkotást várhatóan a Gojdu-líceum környékén rakják újra össze, és állítják talpra.

A szobor a szakértők tájékoztatása alapján jó állapotban van, csak a szakálla egy részét és egyik fülét érte némi kopás az időjárás viszontagságaiban.

Tóth Gábor