Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gondozónőket képzett a Caritas

A nagyváradi Caritas Catolica meghívására idősgondozásban, illetve otthoni betegápolásban dolgozó gondozónők és ápolók részére tartott szakmai továbbképzést a hollandiai Coby Willemsen, aki integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN), április 18-19-én, a váradszőllősi Szent Márton Idősotthonban. Míg a hétfői előadás kifejezetten elméleti jellegű volt, és a demens betegekkel való kommunikációra fókuszált, addig a keddi nap folyamán a korlátozott mozgásképességű, illetve ágyhoz kötött betegek áthelyezéséről, vagy tolószékbe való kiültetéséről kaphattak gyakorlati útmutatást a résztvevők.

gondozonoknek 1

A szellemileg leépült betegekkel folytatott kommunikációval kapcsolatban a holland ápolónő a testbeszéd, a hanglejtés és a mimika tudatos alkalmazásának fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta a kimondott szavak jelentése a kommunikációnak csupán 7%-át teszi ki, a többit a testbeszéd (55%) és a hanghordozás (38%) adja. Vagyis sokkal fontosabb az, hogy hogyan mondunk valamit, mint az, hogy mit mondunk. Coby Willemsen arra emlékeztetett: a non-verbális kommunikáció az első nyelv, amit egy gyermek megtanul, és az utolsó, amit egy szellemileg leépült ember elfelejt. Tehát a hatékony kommunikációhoz elengedhetetlen, hogy a szavakat gesztusokkal is alátámasszák a gondozók. Az előadás során szó esett még a demens betegek dühkitöréseinek kezeléséről és néhány hasznos relaxációs gyakorlatot is elsajátíthattak a résztvevők.

gondozonoknek 2

A keddi gyakorlati képzésen a holland ápolónő olyan transzfertechnikákat mutatott be, amelyek mind a beteg, mind pedig a gondozónő számára megkönnyítik az ápolás folyamatát. A műhelymunka résztvevői kipróbálhatták és elsajátíthatták többek közt a betegemelő liftek kezelését, a hámok, a forgatókorongok, kapaszkodók és különböző segédeszközök használatát. Emellett azt is megtanulhatták, hogy mily módon lehet pusztán a testsúlyuk áthelyezése által, minimális erőkifejtéssel mozgatni a betegeket az ágyban úgy, hogy az a lehető legkisebb terhet rója a hátgerincükre. A bemutatót szakmai megbeszélés és intézménylátogatás követte.

Sz. G. T.