Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gondot okozhat az áprilisi tél

Bár a naptár szerint tavasz van, a hirtelen ránk köszöntött zord időjárás inkább a télre emlékeztet. Hét elejétől ugyanis igencsak lehűlt az időjárás, kiadós eső, havas eső esett, a hegyvidéken havazott.

Az elmúlt években megszokhattuk már az időjárás viszontagságait, és akármi is okozza, a szélsőségesen hideg időjárás több kellemetlenséget von maga után. A hűvösre fordult időben könnyebben megfázhatunk, az emberi szervezet ellenálló képessége jelentősen csökken a hirtelen hőmérsékletváltozások miatt. Az orvosmeteorológiai jelentések szerint a hidegfront miatt az emberek ingerültebbek, figyelmetlenebbek, több ilyenkor a közlekedési baleset is.

gondot

A növényeket is megviseli a hirtelen beköszöntött hideg időjárás. Mint Nagy Miklós agrármérnöktől, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének elnökétől megtudtuk, a mostani lehűlés komoly károkat okozhat a Bihar megyei gyümölcsösökben, szőlőültetvényekben. Az éppen virágzó gyümölcsfákat ez a hirtelen lehűlés „sokként érte”, mondta Nagy, keddről szerdára virradó hajnalban a megye legnagyobb részén 0 Celsius-fokot mértek. Ha ez így marad, esetleg akár egy-két fokkal is csökken a hőmérséklet, úgy a megyében óriási károk keletkezhetnek a mezőgazdaságban, a gyümöl- és a szőlőtermés akár teljesen is odaveszhet, ugyanis ez a legkritikusabb virágzási periódus. Pár napja a nappali hőmérséklet elérte a 25 C-fokot és a bimbók virágzásba kezdtek, s ha a virágok lefagynak, úgy oda a teljes termés – summázott az agrármérnök.

Márpedig a szokatlanul hűvös idő még eltart pár napig, tudtuk meg Anca Mihaciutól, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának sajtószóvivőjétől. A megyében jelenleg a sárga fokozatú meteorológiai riasztás van érvényben. Az előrejelzések szerint a csapadék mára és holnapra a megye legnagyobb részén megszűnik, azonban hétfőig, keddig marad a hideg, szeles időjárás. A nappali hőmérsékleti maximum 7–10 C-fokig emelkedik, éjszakánként több helyen talaj menti fagy is kialakulhat. Jelentősebb enyhülés a jövő hét közepétől várható.

Szőke Mária