Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gondok vannak a tejeladással

Szarvasmarha-tartók kezdeményezték az a múltheti találkozót, melyben fő témái a tel eladása körüli problémákból fakadó elégedetlenség és a marhatenyésztés bizonytalanná válása voltak. A találkozón több marhatenyésztőket tömörítő szakszövetség képviselői vettek részt. A találkozónak a  Bihar Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság (DARD) adott otthont, és az intézmény sajtószolgálata számolt be róla.

gondok

A gazdák főként azért voltak elkeseredettek, mert április 1-étől megszűnnek a szerződéseik a környék egyik legnagyobb tejfeldolgozójával, amely már az értesítéseket is kiküldte arról, hogy az említett dátumtól nem hosszabbítja meg a szerződéseket, de több más problémáról is tárgyaltak. Nicolae Hodisan, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője azt javasolta, hogy hozzanak létre egy megyei  csoportot, mely tárgyalhat a lehetséges felvásárlókkal, és pályázhat az Országos Vidékfejlesztési Program keretében kiírt pályázatokra is. Az igazgató az is elmondta, hogy a  találkozót követően több tejfeldolgozó is megkereste a DADR-t, főként a megyéből, ezek képviselői tárgyalnának a tej április 1-e utáni felvásárlásáról. Sajnos a tejfeldolgozók eladási képessége korlátozott, mivel kicsi a felvásárlópiac, holott a feldolgozóképességóük elegendő ahhoz, hogy ellássák a megye szükségleteit. Tárgyaltak a tejet eddig felvásárló cég képviselőivel is, azok azonban nem találkoztak a gazdákkal, mondván, hogy azok ismerik a  feltételeiket és a már kiértesítettekkel nem hosszabbítják meg a szerződéseket. Egy Brassó megyei tejfeldolgozó képviselőjével március 6-án találkoztak a termelői szövetségek képviselői, zárul a közlemény.