Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gogol köpenyege

A parlamenti választások előtt hat hónappal, amikor az Szociálliberális (USL) koalícióban a Szociáldemokrata Párt (PSD) magához ragadta a hatalmat, azt hittük, felhasználta belső erőtartalékait, hogy kilőtte minden puskaporát.

Tévedtünk, mert úgy látszik, az államfőválasztásra is talált olyan eszközöket, hogy pártját új tagokkal gyarapítsa, még pedig polgármesterekkel, megyei tanácselnökökkel, akiknek meghatározó szerepük lehet a közelgő választásokon. Hiszen a kormány zöld utat adott annak, hogy a polgármesterek s más fontos funkciót betöltő vezetők pártot váltsanak, anélkül, hogy megrovásban részesüljenek.

Magyarán, a kormány szentesíti a szervilizmust, a gerinctelenséget, a jellemtelenséget.

A választók azt feltételezik, hogy a politikusok, (tisztelet a kivételnek) azért iratkoznak be egy bizonyos pártba, mert azonosulnak annak eszméivel, törekvéseivel, terveivel. A valóság azonban ennél sokkal prózaibb, gyakran a nagyobb húsos fazék illata csábítja oda őket.

Jelenleg a PSD-nek áll legmagasabban a csillagzata, így a párt vezetése joggal reménykedik abban, hogy legtöbben az ő pártjukba igazolnak át. Az is motiválő tényező lehet, hogy a szocdemes polgármestereket a kormány jobban támogatja.

Ha új köpenyeget, új párttagkönyvet kapnak, akár parolázhatnak V. Ponta államfőjelölttel is. Persze nem minden arany, ami fénylik, minden párt hatalma véges, jön az ősz, hullnak a falevelek, amire politikusi sáros csizmák rá is taposhatnak.

A köpenyegforgató polgármesterek, tanácselnökök úgy járhatnak, mint Gogol Köpenyeg című novellájának hőse, aki meg akarta foltoztatni ócska, rongyos köpenyegét, de a szabó nem vállalta, és új köpenyt készített neki. Ettől kezdve megnőtt a tekintélye, imázsa, még a vállalatának helyettes vezetője is meghívta magához ebédre.

A baj akkor következett be, amikor ellopták a köpenyegét, s megfázott, amibe bele is halt.

A kormányzópárt persze nem ilyen borúlátó, bizakodva indulnak neki az államfői választásoknak, ők nem bánnák ha minden jelentős tisztségviselő a köpenyegük alól jönne ki, és oda is bújna vissza.

V. Szilágyi István