Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Geotermális energiát hasznosít egy hőközpont

Nagyváradon egy 2009–2014 között zajló projektnek köszönhetően a 902-es hőközpont ezután geotermális hőenergiát is felhasznál a fűtéshez.

geotermalis energiat 3

A környezetbarát és gazdaságos hőszolgáltatás lehetőségeivel, hosszabb ideje foglalkozik Nagyvárad vezetősége izlandi segítséggel, és az együttműködésnek köszönhetően megvalósított fejlesztésekről tegnap számoltak be az illetékesek, Mircea Mălan alpolgármester, Marian Cucu, a Környezetvédelmi Alap igazgatóságának (AFM) vezetője, Arni Gunnarsson, a RONDINE projekt partnere, valamint Daniel Ţigan, a városháza projektekmenedzselő irodájának képviselője.

Mălan köszöntőjében kiemelte, hogy a szóban forgó projekt, amelyet 85%-ban a SEE (Európai Gazdasági Közösség, Norvégia, Izland és Liechtenstein államokkal) finanszírozott, az egyedüli olyan projekt Romániában, amely teljes mértékben vissza nem térítendő támogatásból valósult meg. Arni Gunnarsson összefoglalta a romániai projekt fontosabb tudnivalóit, valamint a következő négy év terveit, amelyek remélhetőleg kibővítik a geotermális energia felhasználásának lehetőségeit Nagyváradon és Belényesben.

Daniel Ţigan ismertette a projekt nagyváradi megvalósításait: egyrészt a Bihorul Sportiskola területén lévő 902-es hőközpontot (amely most a Nagyváradi Egyetemet és környékét látja el) sikerült teljes mértékben felújítani, modernizálni, és olyan berendezésekkel ellátni, amelyek mindkét fűtési megoldást alkalmazzák, illetve azokat a vezetékeket lefektetni, amelyek elszállítják a termálvizet az egyetemhez és az épülő Ceyrat negyedhez. Ezen felül sikerült egy fúrókutat is valamint a kitermelt és felhasznált termálvíz visszajuttatását lehetővé tevő állomást is felállítani.

A projekt 17.6 millió lejbe került (közel 4 millió euró), és a megadott határidő előtt jó egy hónappal sikerült befejezni.

Szamos Mariann