Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdaságfejlesztés és populizmus

Javítani kell a gazdasági kapcsolatokat az ázsiai országokkal, vonta le a végkövetkeztetést Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, aki az október 4-én, Bukarestben megtartott találkozóról számolt be, amelynek a tudásalapú gazdaságfejlesztés Románia és az ázsiai országok között volt a témája.

gazdasagfejlesztesrol

Közép- és hosszú távon fontos lenne megtalálni azokat az eszközöket és termékeket, mellyel növelhető az ország exportja, ezért üdvözlendő a kezdeményezés, amely kapcsolatot teremtett a parlamenti, kormányzati és magánszféra, illetve az ázsiai országok diplomatái között. Fontos lenne a diplomáciai kapcsolat mellett az üzletembereknek is találkozókat szervezni, és következetesen népszerűsíteni a romániai termékeke és szolgáltatásokat például Japánban, Kínában, Indiában, Dél-Koreában, ezeknek az országoknak ugyanis is nagy a felvevőpiacuk, mondta Biró Rozália, aki szerint ehhez feltétlenül szükséges a külképviseletek erősítése is, hiszen Japában például egyetlen kereskedelmi attaséja van az országnak.

Biró Rozália beszámolt az Európai Néppárt Nőszervezetének őszi akadémiájáról, melyet Nizzában (Frakciaország) tartottak meg Quo Vadis demokrácia címmel szeptember 29. – oktüber 1. között. Az akadémia témája a populizmus volt, melynek előretörése az elmúlt húsz évben megváltoztatta a politika arculatát.

A populizmusra és a populista politikusra jellemző a nagyon egyszerű politikai üzenetek megfogalmazása, a politikusok úgymond a „nép nevében” lépnek fel, és a népszavazások megtartását szorgalmazzák. Élesen szembe állítják a politikai elitet a „néppel”, és nem tényekre, hanem érzelmekre alapoznak, félelmet, feszültséget keltenek, ellenzik a pluralizmust és a tekintélyelvűségre építenek.

Bár a populizmus nem mindenki szerint jelent veszélyt a demokráciára, a politikum képviselőinek válaszolni kell erre, mondta Biró Rozália, aki elmondta: Európában jólét és biztonság volt, majd 2008-as világgazdasági válság megrengette az emberek biztonságérzetét, ehhez járultak további tényezők, így a polgárok ma elsősorban azt várják, hogy a politikusok az ő problémáikkal foglalkozzanak. A felelősen gondolkodó politikusoknak ebben az a helyzetben az a dolguk, hogy racionálisan lépjenek és cselekedjenek, és a polgárokkal folytatott párbeszéd révén válaszokat találjanak nemcsak az egyéni, hanem az általános problémákra is.

Fried Noémi Lujza