Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdaságélénkítő javaslatok az elnöknek

Tegnap reggel gazdaságélénkítő javaslatokat küldtek el Klaus Johannis beiktatás előtt álló államfő számára a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bukaresti székhelyére, számolt be Zatykó Gyula (képünkön), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke. Mint mondta, Klaus Johannist kezdetektől támogatták, és javaslataikkal szeretnének hozzájárulni a régió és ezzel az ország fellendüléséhez.

Az alelnök a sajtó képviselőivel is ismertette a néppárt javaslatait, és azt is hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy az államfő döntéshozói szerepe korlátozott, ugyanakkor bíznak abban, hogy lobbizni tud a politikai szereplőknél ezen célok elérése érdekében.

gazdasagelenkito

A Bors–Brassó autópálya mielőbbi megépítése mellett szorgalmazzák egy Marosvásárhely–Jászvásár autópálya megépítését is. Az alelnök azt is elmondta, hogy Konstanca a harmadik legnagyobb európai kikötő, ezért biztosítani kellene az áruszállítást az országon keresztül Közép-Európa felé, főleg a Távol-Keletről érkező áruk számára. Kérik továbbá, hogy mondjanak le az országos közszállítási tervben bemutatott erdélyi vasútvonalak megszüntetéséről, villamosítsák a Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonalat, és a vasúti hálózatok kapcsolják össze a nyugati határon az európaival. Javasolják továbbá a 0,07 eurócentes üzemanyagadó visszavonását, az, hogy a nagy cégek ne Bukarestben, hanem tevékenységi helyükön adózzanak.

A profitadót 30-30-30-10 százalékos arányban kellene elosztani javaslatuk szerint, egyenlő arányban kerüljön a helyi, a megyei és a központi költségvetésbe, a tíz százalékból pedig egy megyei kezelésű költségvetési alapot hozzanak létre. Egy legkevesebb 500 millió eurós különleges mezőgazdasági alapot hoznának létre a legtöbb tíz hektáron gazdálkodó vagy legtöbb tíz szarvasmarhát tartó gazdák támogatására, a kis- és közepes vállalkozások adóit és illetékeit csökkentenék, az áfát is 19 százalékosra mérsékelnék. Az állami költségvetés legkevesebb 15 százalékát beruházásokra kellene fordítani, és átlátható, egyszerű közbeszerzési szabályzás kialakítására van szükség, zárul a néppárt javaslatainak sora.

Fried Noémi Lujza