Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdaprogramok a megyében

Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetője, aki a szervezet idei két programjáról számolt be.

Csomortányi István

Csomortányi István

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetője, Csomortányi István, bemutatta a szervezet tevékenységét a Kárpát-medencére kiterjesztett magyarországi falugazdász programban, valamint ismertette az idén harmadik alkalommal induló „Magyarok Kenyere” mozgalom Bihar megyére vonatkozó eseményeit.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara által indított falugazdász program Magyarországon 600 falugazdászt foglalkoztat, akik településenként 2-3 fővel végzik feladataikat, azaz látják el hasznos tudnivalókkal, például pályázatokra vonatkozó információkkal a helyi mezőgazdászokat.

A magyar állam támogatásával Erdélyben és az Érmelléken, illetve Bihar megyében is sikerült elindítani egy hasonló programot a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium jóvoltából, amely második éve van jelen az egész Kárpát-medencében is. Románia számára egy teljesen új jelenséget jelent e gazdaságban dolgozók hálózatának a kiépítése, hiszen nem létezik agrárkamara, csupán tanácsadókhoz lehet fordulni, akik a polgármesteri hivatalok irodáiban, többnyire földügyekben szolgálhatnak információkkal. Erdélyben jelenleg 10 falugazdász működik, Bihar megyében pedig kettő: Laskovics István és Borsi Levente személyében, akiket ősztől az egyesület szeretne a Bihari hegyköz és az Érmellék között megosztani. A kialakulóban lévő falugazdász-hálózat, amint azt Csomortányi István megfogalmazta, egyelőre még keresi a feladatokat.

A tegnapi sajtótájékoztató második témája a magyarországi Agrárgazdasági Kamara szervezésében a héten elindult „Magyarok Kenyere” elnevezésű projekt volt, amely idén harmadik alkalommal gyűjt és őröltet búzát gyermekotthonok számára. Tavaly az egész Kárpát-medencében 510 tonna búzából sikerült kenyeret sütni, és ezek 3 ezer gyerekhez jutottak el. A gyűjtés első évében 2,5, tavaly pedig 4,6 tonna búza lisztet szállítottak el Gálospetri, Székelyhíd, Nagyvárad, Élesd és Micske összesen hat árvaházába.

Az akcióban részt venni óhajtó gazdák a megye hét gyűjtőpontján adhatják le terményeiket: Hegyközcsatár – Bíró Ferenc portája (tel. 0721-592-767); Bélfenyér –Zahari Jakab portája (tel. 0741-233-803); Érsemjén – Ványi Attila portája (tel. 0740-040-359); Paptamási – Oláh József portája (tel. 0735-334-344); Szalacs – Rencsik Ferenc, Érmelléki gazdák Egyesületének irodája (tel. 0762-625-158); valamint Nagyváradon a Kálvin János utca 1-es szám alatt, az Erdélyi Magyar Néppárt irodájában (tel. 0762-248-691).

Egyéb, gyűjtésre vonatkozó információ Laskovics Istvánnál kérhető a 0756-530-912-es telefonszámon.

Szamos Mariann