Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdanapot tartottak Székelyhídon

Székelyhíd Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Nagyváradi Regionális Irodájával, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar Megyei Szervezetével, a Bihar Megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ Bihar megyei szervezetével közösen, második alkalommal szervezte meg június 17-én, szombaton az Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot Székelyhídon.

gazdanapot

A konferenciával, termékbemutatókkal és vásárral egybekötött II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap Székelyhíd városi múzeumának épületében kapott helyet. A délelőtt és kora délután zajló események a városközpontban, a helyi termékek bemutatásához felállított sátrak és standok szemrevételezésével kezdődtek, miután a szervezők és partnerek képviselői hivatalosan is megnyitották a rendezvényt.

A szimbolikus szalagátvágással megnyitott gazdanap szakmai konferenciával kezdődött, melyen természetesen az Érmellék és Bihar megye önkormányzatainak vezetői és az egyes települések helyi gazdái is részt vettek. Az egybegyűlteket Sárközi Zoltán, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Nagyváradi Regionális Irodájának vezetője, Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar megye önkormányzatának elnöke, és Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntötte, aki bevezetőként az Érmellék számára fontos problémákat körvonalazta, amelyeket egyrészt a helyi termelők helyi piacokon történő jelenlétének korlátozottságában, másrészt a helyi jellegű termékfeldolgozás hiányában nevezte meg.

Skapinyecz Péter, Tánczos Barna, Pajna Zoltán, Béres Csaba, Szabó Ödön és Nagy Miklós

Skapinyecz Péter, Tánczos Barna, Pajna Zoltán, Béres Csaba, Szabó Ödön és Nagy Miklós

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a rendezvény ötletgazdája három elemben fogalmazta meg a gazdanap szerepét, amely a garanciákat és biztonságot kereső gazdaemberek számára kínál lehetőségeket: a stabil jogi háttérben, a finanszírozásban és a szakszerű technológiában. Hozzátette továbbá azt is, hogy az egész napos program célja a szakmabeliek előadásai által nyújtott információk és tapasztalatok cseréje kérdések és naprakész válaszok formájában a szükséges gazdasági fejlesztések kivitelezéséhez.

Dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének elnöke örömmel hangsúlyozta, hogy az előző rendezvényhez képest idén jóval több termelő képviselte magát: több mint húsz Bihar megyei és 15 magyarországi nagyobb vállalkozó és kisebb termelő mutatkozik be Székelyhídon.

gazdanapot 3

A konferencia első felében érdekes előadások hangzottak el, amelyek Bihar megye gazdasági helyzetét, illetve a jövőben megvalósítható fejlesztések lehetőségeit vizsgálták. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a gazdaság vidékfejlesztési programokon belüli intézményes támogatásának fontosságát emelte ki előadásában, és a jövőt a családi gazdaságok, farmok létében nevezte meg, amelyek egyedüli alternatívaként szolgálhatnak a hazai vállalkozók számára. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Európai Unió gazdaságokat támogató politikája a következő időszakban farmokra lebontott, hétéves periódusra szóló támogatásokban gondolkodik, tehát 2021-re komoly farmkonszolidációt kell véghezvinni, illetve a piacra termelés végett ezeken a farmokon saját vágópontokat lesz érdemes felállítani, például a hasított marha értékesítésére. Hozzátette továbbá, hogy elsősorban a feldolgozásra kiírt pályázatokat ajánlja a gazdák figyelmébe, különösen, mert az állattenyésztés Bihar megyében meglehetősen háttérbe szorult az utóbbi években.

gazdanapot 4

Skapinyecz Péter, a világszerte több mint 60 irodával rendelkező MNKH Közép-Európai Kereskedelmi Fejlesztési Hálózat KFT. igazgatója a kereskedőház működési irányvonalait ismertette, amelyek a gazdasági összefogásban, a partnerkeresésben és –ajánlásban körvonalazódnak, naprakész információk segítségével.

Cristian Buzlea, a Vidékfejlesztés Finanszírozásáért Ügynökség (AFIR) Bihar megyei igazgatója, a már leadott közel 130 pályázat lehetőségeiről beszélt, illetve a még megpályázható támogatásokról, amelyek internetes lebonyolítás révén könnyebben hozzáférhetők.

gazdanapot 5

Az előadók sorában Florian Pavel, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei elnöke, valamint Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Felügyelőség igazgatója ismertetett néhány adatot a megye mezőgazdasági helyzetéről, a termékek minőségének javításában jelölve meg a jövő követendő irányvonalát.

A szakmai fórumok és beszélgetések után a résztvevők a városnapok rendezvénysorozatának programjaiból válogathattak, és szórakozási lehetőségek kínálatában válogatva folytathatták, majd zárhatták a napot.

Szamos Mariann