Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdag volt a zenei kínálat múlt évben is

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2016-os évadában is rendkívül gazdag kínálat kényeztette a szimfonikus hangversenyek kedvelőit: 43 zenekari és 20 nevelői célzatú koncertet hallgathatott meg a hűséges közönség, illetve a zene iránt érdeklődő fiatalság.

gazdag volt a  zenei kinalat

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2016-os évada számos hagyományosan megrendezett koncertet vonultatott fel, de programfüzetében különlegességek is megtalálhatók voltak. A 43 zenekari koncertből, amelyeket az elmúlt évben adtak elő, 5 volt vokál-szimfonikus (a kórus részvételével), továbbá két operagálára, a többségükben Japánból érkezett előadóművészek által bemutatott „Tavasz Fesztivál” keretén belül 3 koncertre, az „Ősz szimfóniái” alkalmával egyhetes klasszikus zenei előadásokra, egy-egy Dvořák-, Elgar-, Saint-Saëns- és Brahms-fesztiválra, illetve egy amerikai zene, egy Újévi és egy filmzenei koncertre lehetett jegyeket váltani. Ezek közül, a nagy sikerre való tekintettel, többet is meg kellett ismételni.

A koncertek, együttműködések és meghívások sorában a Nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskolával, valamint a Nagyváradi és a Debreceni Egyetemmel, és a Kolozsvári Tudor Jarda Népművészeti Iskolával közös rendezvények nevezhetők meg, ugyanakkor ezek közül a december 1-jén, Románia nemzeti ünnepe alkalmából az olaszországi román nagykövetség meghívására Rómában, az Auditorium de la Musicában megtartott koncert emelkedik ki, melyet a közönség állva tapsolt meg.

A nagyváradi filharmónia színpadára invitált művészek és együttesek sorában a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekart, illetve neves hazai és külföldi karmestereket és szólistákat említhetünk meg, akik nem csupán hangszereik, hanem csodás hangjuk által is elvarázsolták a hallgatóságot. A karmesterek sorában Ilarion Ionescu-Galaţi, Cristian Brâncuşi, Dorin Frandeş, Theo Wolters, Werner Gábor, Peter Oschanitzky, Ivan Iliev. Shinya Ozaki és Gordon Hunt neveit említhetjük. A szólistákat illetően hangszerek széles skáláját sikerült megszólaltatni, úgy mint: fuvola (Matei Ioachimescu, Bálint János), oboa (Ludovic Armin Cora), zongora (Dana Borşan, Horia Maxim, Mutsuko Tominaga, Viniciu Moroianu), hárfa (Viktor Hartobanu), hegedű (Remus Rîmbu, Cristina Anghelescu, Kosztándi István, Zalai Antal, Artur Kaganovskiy, Haruna Hosokawa), brácsa (Máté Győző), cselló (Kostyák Előd, Marin és Ştefan Cazacu), nagybőgő (György Róbert), ütőhangszer (Doru Roman). Hangjaikkal a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészei gyönyörködtettek: Pataki Adorján, Sándor Árpád, Fülöp Tímea, Egyed Apollónia, Cristian Mogoşan, Carmen Gurban, Sorin Lupu, Diana Ţugui, Cristian Hodrea, Marius Vlad Budoiu és Oleg Ionese. Az intézmény természetesen támogatja a fiatal tehetségeit, és ezen koncertek alkalmával lehetőséget ad nekik a szereplésre, a fejlődésre.

A nagyváradi filharmónia szeretné köszönetét kifejezni mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a koncertek sikeréhez.

Szamos Mariann