Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdag őszi felhozatal a várban

Sok volt az érdeklődő és gazdag volt az árukínálat azon a háromnapos terményvásáron, amelyet a múlt hétvégén tartottak a nagyváradi vár falai között.

A Betakarítás Ünnepe nevet viselő rendezvényt főszervezője a nemrég megalakult mezőgazdasági termékeket kutató és népszerűsítő Crişana Egyesület volt, melynek egyik célkitűzése az, hogy a megye őstermelőit támogassa. A rendezvény megszervezéséhez többek között a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is hozzájárult, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületén keresztül.

gazdag 2

A több száz éves várudvaron a régi időkben is rendszeresen tartottak vásárokat, ezt a hagyományt akarták feleleveníteni a szervezők, és láthatóan sikerült is. A megye több településéről érkeztek őstermelők a vásárra. Az ősz terményeit felsorakoztató standokon gazdag volt a kínálat. Az emberek szívesen vásároltak itt a hétvégén, voltak, akik zsákszámra vitték az őstermelőktől a hagymát, a krumplit, mondván, hogy ezek legalább hazai, megbízható termékek, nem pedig messzi idegenből ideszállított, vegyszerekkel kezelt áruk, amiket a boltokban kapni. Paradicsom, padlizsán, vörös és fehér káposzta, alma, körte, szőlő, méz, hús és tejtermékek kerültek a piaci asztalokról a vásárlók kosaraiba. Volt kenyér- és mustkóstoló, ami meghozta a várt sikert: sokan vásároltak házikenyeret és -mustot is.

gazdag1

A gazdag árukínálat mellett népművészeti bemutatók, népdal, néptánc, kézműves-foglalkozások is szórakoztatták a közönséget. Az érdeklődőknek, főleg a megye különböző pontjairól érkezett termelőknek pedig a három nap alatt több előadást tartottak arról, hogyan lehet mezőgazdasági támogatásokra pályázni, mit kell tudni ahhoz, hogy piacképessé tegyék itthon termelt portékáikat.

Szőke Mária