Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdag kínálat volt a termelői vásáron

Nap közben bőséges vásári és ételkínálattal, esténként koncertekkel várta a látogatókat múlt hétvégén a Termés ünnepe a nagyváradi várban. Az esemény sokakat vonzott: nemcsak a helyi lakosság mutatott fokozott érdeklődést a termelői áron kapható változatos áruk iránt, hanem több Váradon tartózkodó anyaországi és külföldi turistacsoport is.

gazdag  1

Biharrósa, Váradszentmárton, Margitta, Dragánfalva, Bihardobrosd, Magyarcséke, Diófás, Harangmező, Keményfok (Avram Iancu), Paptamási, Madarász, Hegyközpályi, Illye, Papmező, Székelyhíd, Tatárfalva, Érkörtvélyes, Tulka – csak néhány a megye több tucatnyi településéből, ahonnan érkeztek termelők a második alkalommal megszervezett vásárra. A kínálat nagyon változatos volt, a frissen szedett zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve, az élelmiszeripari termékeken – házi készítésű szörpökön, lekvárokon, hidegen sajtolt olajokon, növényi kivonatokon át, egészen a népi varrottasokig, festményekig illetve olyan hagyományos hangszerekig mint a citera vagy a violinofon.

A frissen préselt must literjének ára 10 lejnél kezdődött. Ugyanilyen árban volt elérhető a házi zakuszka és számos egyéb termék – melyeknek mindegyikéből kóstolót is adtak az érdeklődőknek. Különlegességnek számított az Egyesült Államokból honosított és Tulkán termelt lila burgonyából készült chips, vagy a csípőspaprika-lekvár.

gazdag 2

Az esti koncertek rendjén cigányzenével és hagyományos román népzenével fellépett többek közt az a Gheorghe „Caliu” Anghel, aki lantzenekarával 2002-ben elnyerte a BBC World Music legjobb kelet-európai együttesnek járó fődíját és szerepelt Johnny Depp A síró ember (The Man Who Cried) című filmjében is. A szombaton és vasárnap szervezett népzenei koncertek keretében fellépett még kiemelt meghívottként Mihai Mărgineanu, Florica Ruja és Dinu Iancu Sălăjanu.

A Termés ünnepét a Mezőgazdasági Élelmiszeripari Termékeket Népszerűsítő Crişana Egyesület, a nagyváradi önkormányzat, a Nagyváradi és Regionális Turizmusfejlesztési Egyesület (APTOR) és a Bihar Megyei Tanács közösen rendezte meg.

Sz. G. T.