Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gazdag az új színházi kínálat

Új és régi előadásokkal várja a nézőket a szeptember 21-én, a magyar dráma napján kezdődő színházi évadban a nagyváradi magyar színház három truppja, a Szigligeti és a Lilliput Társulat, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes.

A szeptember 21-én, a magyar dráma napján kezdődő színházi évadról tegnap Czvikker Katalin menedzser-igazgató, Novák Eszter, a Szigligeti Társulat új művészeti vezetője, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője és Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője beszélt.

A Betyárvilág című népszerű előadás repertoáron maradt a következő évadban is

A Betyárvilág című népszerű előadás repertoáron maradt a következő évadban is

Az idei évadban a Szigligeti Társulat három nagyszínpadi és öt stúdió-bemutatóval, a Nagyvárad Táncegyüttes három, a Lilliput Társulat pedig négy új előadással várja a közönséget. Régebbi darabokat is műsoron tart mindhárom társulat, láthatják például A mi osztályunk, a Betyárvilág vagy a Szent László csudatettei című előadásokat is.

Az első előadás tehát szeptember 21-én lesz. Az eset című darab szerzője a nagyváradi Szíjártó Tímea-Aletta, ő a nagyváradi Szigligeti Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös, dráMÁzat elnevezésű drámapályázatán Debüt kategóriájában nyert, a rendező Sardar Tagirovsky, rendező szakos hallgató szintén pályázaton nyerte el a dráma rendezésének jogát.

Az új művészeti vezető, Novák Eszter rendezésében októberben mutatják be Csiky Gergely Buborék című vígjátékát, szilveszterre pedig a Boldogságtól ordítani című szórakoztató előadással készülnek, Csehov Három nővér című darabja Balogh Attila rendezésében pedig 2016. márciusától látható majd. A stúdióban többek között a Leánder és Lenszirom című eladást láthatják majd Tóth Tünde rendezésében, melynek érdekessége, hogy kiskamaszoknak szól. Bérletes vendégelőadás lesz I. L. Caragiale Az elveszett levél című darabja (rendező: Sorin Militaru), vendégelőadásként pedig Erkel Ferenc Bánk bán című operáját (rendező: Seprődi Kiss Attila) és Grünwald–Löhner-Beda–Ábrahám Bál a Savoyban című operettjét (rendező: Novák Eszter) láthatják majd. A „Színház az iskolában – iskola a színházban” program is folytatódik.

Az eddigi bérlettípusok mellet három új, úgynevezett szabad bérletet is kínálnak ettől az évadtól, mondta Novák Eszter. A Trió-bérlet 35 lejért három szabadon választott játéknapon használható fel tetszőleges előadásra, a Szabadidő-bérlet 50 lejért a négy nagyszínpadi előadás tetszőleges időpontban történő megtekintésére jogosít fel, a Szigligeti Stúdió-bérlet megvásárlói 35 lejért négy, a stúdióban bármely társulat által bemutatott előadást nézhetnek meg.

Novák Eszter elmondta még, kapcsolatot keresnek a Partiumi Keresztény Egyetemmel és a Nagyváradi Egyetemmel, melynek szintén vannak magyar hallgatói, mert mondhatni dühíti az európai trendnek is nevezhető jelenség, hogy az egyetemisták nem járnak színházba.

Czvikker Katalin, Novák Eszter, Botházy-Daróczi Réka és Dimény Levente

Czvikker Katalin, Novák Eszter, Botházy-Daróczi Réka és Dimény Levente

A Lillput Társulat népmesével kezdi és zárja az évadot, mondta Botházy-Daróczi Réka. A Debreceni Vojtina bábszínházzal közösen készült el A két mese a hársfa alatt című előadás (bemutató: október 5-én, rendező: Vranyecz Artúr), az egyik népmese főhőse fiú, a másiké lány, hogy a gyermekek azonosulni tudjanak velük, tette hozzá. A művészeti vezető kiemelte, hogy hétvégenként is lesznek előadásaik. Ezek után lesz egy meghívott pszichológus vendégük, akivel testvérféltékenységről lehet majd beszélgetni, a Világgá mentem, majd jövök (bemutató december 5., rendező: Oláh Anikó) című előadásuk ugyanis ezt a témát járja körül. Lázár Ervin jól ismert meséjét, A négyszögletű kerek erdőt Szabó Attila rendezésében 2016. február 5-én mutatják be, majd április 16-án lesz az évad utolsó bemutatója, az Az égig érő fa Lélek Sándor Levente rendezésében. Megszervezik október 5–10. között a Fux-fesztivált, ezen a tervek szerint kilenc társulat 15 előadását láthatja majd a közönség. Újdonság, hogy a 2015–2016-os évadtól kezdve az I–IV. osztályosok kiválthatják a Tabéry Géza-bérletet, mely 15 lejért az első három előadásra érvényes.

A Nagyvárad Táncegyüttes elindult egy önmeghatározó úton, mondta Dimény Levente, aki ismertette előadásaikat is. Három, a világirodalmi alapozottságba a magyar néphagyományokat is beépítő új előadással készül a táncegyüttes. A Yerma – 21 Federico Garcia Lorca kisregényén alapul (rendező-koreográfus: Widder Kristóf). Bemutatják G. A. Rossini Stabat Mater című táncoratóriumát (rendező-koreográfus: Kun Attila). A Kata történetek (rendező-koreográfus: László Csaba) Shakespeare Makrancos Katájának figurájára és a magyar népmesevilág megzabolázhatatlan menyecskéinek alakjára épül.

Czvikker Katalin menedzser-igazgató azt is elmondta, hogy idén átadják a stúdiót, ahol a már ismert fekete stúdiótér mellett lesz egy világosabb tér is, ahol képzőművészeti kiállításokat is rendezhetnek. Lesz díszlet- és jelmezraktár, műhely, illetve vásárolnak egy, a díszletek gyártásához szükséges gépsort is.

Fried Noémi Lujza