Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gátat kell szabni a centralizációnak

Féléves politikai tevékenységéről tartott összefoglaló sajtótájékoztatót tegnap Nagyváradon Cseke Attila (képünkön) RMDSZ-es parlamenti képviselő. Összesítésében a politikus kitért a parlamentben történt munkálkodására, illetve a négy Bihar megyei képviselői irodában (Érmihályfalva, Margitta, Belényes, Berettyószéplak) folytatott meghallgatásokra is.

gatat kell szabni

Az elmúlt fél év alatt tizenkét felszólalása volt a parlamentben, mondta el Cseke, aki úgy vélte, egy képviselő munkájának eredményességét nem a felszólalások mennyisége, hanem tematikája és hatékonysága határozza meg. Megtudtuk, hogy Cseke Attila egyebek mellett azt is jelezte a törvényhozó testület felé, hogy az a tervezet, amely szerint a román állampolgárok elektronikus személyazonossági kártyáját egybe akarják vonni az egészségügyi kártyával, több pontban sérti az emberi méltóságot és a személyi jogokat. Nem lehet ugyanis, hogy olyan adatokat, amelyeket esetenként az orvosi titoktartás véd, olyan adathordozóra vigyék fel, így a személyi igazolványra, amit nap mint nap sok helyen kérhetnek el a polgártól, kitéve ezzel azt annak, hogy egészségére vonatkozó intim adatai illetéktelenek tudtára jutnak. Szó esett még a szemétszállítási díjak módosításának lehetőségeiről és arról, hogy gátat kell szabni a romániai Bukarest-központúságnak, ugyanis minden szempontból hátrányos, ha egy partiumi megye vagy város dolgait a fővárosi illetékesek döntik el, sokszor minden helyzetismeret nélkül.

Cseke azt is elmondta, több romániai, főleg erdélyi és Bihar megyei útviszonyokkal kapcsolatos észrevétellel és javaslattal kereste meg írásban Dan Şova infrastruktúra-fejlesztésért felelős tárca nélküli minisztert, de ezekre mindeddig semmi választ nem kapott, holott olyan megoldásra váró esetekre figyelmezteti az illetékeseket, mint a balesetveszélyes Bihar megyei utak, illetve az erdélyi autósztráda sorsa.

Az ország új régiós felosztásával kapcsolatban Cseke Attila úgy vélte, el kell érni, hogy Nagyváradot régióközpontnak minősítsék, ugyanis ha nem így történik, annak egész Bihar megye több szempontból is kárát látja. Ezzel az álláspontjával több bihari román képviselőtársa is egyet ért, tehát valószínűleg a helyi politikusok közösen kell fellépjenek Várad régióközponti státuszának megszerzéséért.

Sz. M.