Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gabriel Croitoru volt a filharmónia vendége

Ludwig van Beethoven D-dúr hegedűversenye (1806), illetve Jean Sibelius V. szimfóniája (1919) volt műsoron a filharmónia csütörtök esti bérletes hangversenyén, melynek vendégszólistája ezúttal a kiváló bukaresti hegedűművész Gabriel Croitoru volt. A zenekart Romeo Rîmbu, az intézmény állandó karmestere vezényelte.

Croitorunak bizony szerető közönsége van Nagyváradon, hiszen egymaga ismét majdnem teltházat vonzott be a koncertre. Mondhatni nincs is olyan évad, amikor a kiváló hegedűs ne vendégszerepelne nálunk, ezzel együtt most sajnos nem inspirálhatta őt túlzottan mindaz a langyos alap, ami ezúttal a hegedűverseny úgynevezett kíséretéül szolgált.

Gabriel Croitoru

A közönség nem szívesen engedte el ismét egy évre Croitorut, aki így egy Eugene Ysaye-ráadással köszönte meg a tartós tapsot. Különleges élmény volt hallani Enescu egykori hegedűjén az Ysaye által 1923-ban a román zeneszerzőnagyságnak dedikált 3. hegedűszonáta részletét (Ballade).

Meglepő fordulat volt a koncert második felében, hogy a közepesre sikerült Beethoven-hegedűversenyhez képest a zenekar által is kevéssé ismert és játszott Sibelius V. szimfónia két saroktétele mennyivel összeszedettebb képét mutatta a karmesterrel közösen kialakított zenei munkának, pedig Sibelius kései szimfóniáinak masszív, organikus írásmódja igen komoly megoldandó technikai feladatok elé állítja a mindenkori előadó-apparátust. A Nagyváradon immár másodszor megszólaló Sibelius-szimfónia korábban 2009-ben volt itt műsoron.

Tóth Gábor