Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Gabriel Croitoru ma este a filharmóniában

A nagyváradi filharmónia ma esti bérletes hangversenyének vendégszólistája Gabriel Croitoru hegedűművész, akit sajnos személyesen nem prezentálhatott az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján, mivel a művész még javában úton volt Nagyváradra. Ettől függetlenül, a ma este sorra kerülő koncert karmestere, Romeo Rîmbu, a filharmónia állandó dirigense készségesen nyilatkozott a hangverseny és műsorválasztás részleteiről. Rîmbu karmester igen fontosnak tartja, hogy ezúttal – a szólistával egyetértésben, akivel sok-sok évre nyúlik vissza közös munkájuk – két érett és kiegyensúlyozott alkotást választhatott, ami a mostani agitált világban (utalva az érlelődő politikai változásokra is) talán megnyugvással és nemes zenei feltöltődéssel is szolgálhat a hallgatóságnak.

Képünkön épp szólista nélkül próbálták a Beethoven-hegedűversenyt

Képünkön épp szólista nélkül próbálták a Beethoven-hegedűversenyt

Ludwig van Beethoven D-dúr hegedűversenye kerül terítékre a koncertműsor első felében. Az érett versenymű szintén érett tolmácsolására, minőségi előadására garancia a nagyváradiak által már számtalan kiváló itteni koncertjéről is ismert világklasszis bukaresti hegedűművész, Gabriel Croitoru szólójátéka. Croitoru egyébiránt azon az egykor Enescu által is sokszor megszólaltatott 1730-as Guarnieri hegedűn játszik, amire a használati jogot egy országos verseny nyomán nyerte el 2008-ban.

A második részben megszólaló Jean Sibelius korántsem szokványos V. szimfóniájával meg szeretnék egyben azt is mutatni, hogy a közönség élményeinek, valamint a zenekar tapasztalatainak gazdagítására, s egyben a repertoár bővítésére is gondolnak. Igaz, egy fontos részlet „véletlenül majdnem” elkerülte a sajtótájékoztatón a karmester figyelmét (aki saját bevallása szerint 25 évnyi pályafutása során eddig még nem vezényelt Sibelius-szimfóniát, és most időszerűnek tartotta), mégpedig az, hogy ez a szimfónia egyáltalán nem bemutató jelleggel kerül most műsorra itt, hiszen a sajnos körünkből 15 éve (november 6-án) eltávozott Alexandur Lăscae mester hozta el először Nagyváradra a művet 2009 februárjában.

Fölöttébb érdekes az is, hogy a filharmónia, amely az utóbbi évadok során látványosan egyre több úgynevezett közönségcsalogató slágerkoncertet vállal be, ezúttal éppen arról győzködött mindenkit (kissé következetlenül), hogy mennyire érdemes kiállni a klasszikus értékek mellett. Reméljük, ehhez méltó módon tartja is majd magát az intézmény a jövőben.

Koncert tehát ma 19 órakor a nagyváradi filharmónia Enescu-Bartók termében.

Tóth Gábor