Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fütyültek az ünnepre

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Nemzeti Múzeum előtt mondott beszédet március 15-én a hivatalos állami ünnepségen. A Fidesz–KDNP alkotta magyar kormány ellenzéke – sajnos nem először! – szervezett tömeggel kifütyülte a szónokló miniszterelnököt. Szándékukról már jóval korábban tudni lehetett, a rendőrség kétszer is megtiltotta az ünnep megzavarását, a bíróság azonban kimondta, hogy a véleménynyilvánítás nem korlátozható, tehát aki akar, az fütyülhet is a nemzeti ünnepen Orbán Viktor beszéde közben. Meg is tették. De az egész ellenzéki akció inkább fütyülés volt a nemzeti ünnepre.

Megosztotta a közvéleményt a magyar ellenzék akciója. Sokan vannak, akik azt mondják, Orbán Viktor megérdemli, hogy kifütyüljék, mert még az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján is populista, nemzetieskedő, álkeresztény és pártpolitikai beszédet tartott, és a kormánypártok eddigi cselekedetei nem a nép, hanem a vezetők érdekeit szolgálják. A másik tábor pedig azt mondja, az ellenzék leszerepelt, bebizonyította politikai alkalmatlanságát, mindemellett olyan politikusok a baloldali pártok mozgatórugói, akik a korábbi években már tanúbizonyságát adták annak, hogy nem tudnak tenni az ország felemelkedése érdekében.

Az igazság nyilván valahol a két tábor sarkalatos megállapításai között van. Ennek tárgyalásába most nem mennék bele, azt azonban ki kell emelnem: mindennek megvan a helye és az ideje.

Határozottan nem értek egyet azzal, hogy a nemzeti ünnepen, a magyarság egyik legkiemelkedőbb ünnepén bárki is füttykoncertet tartson azért, hogy így fejezze ki ellenérzését a regnáló hatalommal szemben.

Nálunk és a magyaroknál úgy általában sok százéves hagyomány a vasárnapi családi ebéd. Megtiszteltetés, kötelesség, a család apraja-nagyja tudja, hogy ott a helye, mert az összetartozás, egymás elismerésének és megismerésének az egyik módja a kölcsönös tisztelettétel. Ünnep ez. És akkor azt is jól tudtuk, hogy a vasárnapi ebédnél a békesség és a megértés az uralkodó irányelv, történjék bármi is a hét többi napján, legyenek bármekkora vitáink akár egymással, akár másokkal. A család, az együttlét, annak a pár órának a közös megélése, a békességre való törekvés szent és sérthetetlen – volt. Ilyen, a vasárnapi családi ebédhez foghatók a nemzetek számára a közös ünnepek. És ugyanígy, ilyen alkalmakkor az íratlan szabályok szerint nem rondítunk ebbe bele. Mert mindenkinek az ünnepét, a nap ünnepélyességét, a békés együttlétet nem ronthatjuk el azzal, hogy ha már hozzátenni nem tudunk mindehhez, akkor mindenáron azt akarjuk, hogy legalább másoknak is kényelmetlen vagy rossz legyen az a pár óra. Nem lehetünk ennyire neveletlenek, önzők.

Engem arra tanított anyám, hogy a templomban nem tapsolunk, ünnepen nem fütyülünk, temetésen nem kacarászunk, utcán nem köpködünk stb.

A mai magyarországi ellenzék, azok, akiknek részük volt a március 15-ei fütyülésben, ezekkel az alapvető szabályokkal mentek szembe ismét. Meggyalázták az ünnep szentségét. Akciójukat azzal a harmatgyenge indokkal támasztották alá, azért kell a márciusi ifjak tiszteletére, a forradalom kirobbanásának emlékére szervezett állami ünnepségen sípot ragadniuk, mert Orbán Viktor az utóbbi időben oly ritkán áll ki a nagy nyilvánosság elé, hogy máskor nincs lehetőségük ilyen módon kinyilvánítani nemtetszésüket.

Tisztelt ellenzék! Fütyüljetek a Miniszterelnöki Hivatal, az Országgyűlés vagy akár Orbán Viktor rózsadombi vagy felcsúti háza előtt éjjel-nappal, egy csomó lehetőségetek és időtök van erre! De ne a nemzeti ünnepen! Mert mindennek megvan a helye és az ideje.

Ezek a fütyülősök képtelenek voltak arra, hogy bármit is hozzátegyenek az egyik legnagyobb magyar ünnephez, demonstrációjukkal viszont csak elvettek ennek értékéből.

Most nem arról van szó, hogy egyetértünk-e vagy sem Orbán Viktorral, a Fidesz–KDNP-kormány politikájával, hanem arról, hogy vannak helyek és pillanatok, amikor nem lehet ilyen gyermekes daccal elrontani vagy romba dönteni bármit is, megcsúfolni több ezer, százezer ember ünnepét.

A hivatalos beszámolók szerint mintegy húszezren vettek részt békésen a Nemzeti Múzeum előtti ünnepségen, és közel százan azok, akik fütyülővel, síppal hangoskodtak. Most már még egyértelműbb: a „tüntetők” célja csupán az volt, hogy bekerüljenek a hírekbe, az, hogy a fősodrú média előkelő helyen és terjedelemben számoljon be akciójukról. Csak a médiaszereplés kellett nekik, és erre használták fel az ünnepet. Szép volt, fiúk, sikerült! Szégyellem magamat helyettetek is!

Borsi Balázs