Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fűszernövények és az allergia

Akár fogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak, A süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is válthat ki allergiát.

fuszernovenyek 1

Ha valakinél egyre gyakrabban fordul elő, hogy kivörösödik bizonyos helyeken a bőre (például arcon vagy nyakon) bizonyos fűszernövények fogyasztása után, gondolni kell ilyenkor fűszerallergiára is. A fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik – hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet –, de gyakran bőrkiütést is okoznak. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének a bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő.

fuszernovenyek 2

Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, a vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander idéz elő. A fűszerallergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez vagy illatanyagként használt növények okozzák. Becslések szerint azonban az ételallergiák közel két százalékáért a fűszerek a felelősek. Nem árt óvatosan választani kozmetikumokat is, ugyanis sok esetben épp a természetesnek vélt natúr vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is okozhatnak panaszokat. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos készítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is. Amennyiben az allergiavizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valamelyik fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja az allergén elkerülése.

 Győri György