Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Füstbe ment terv az EMNP és az MPP fúziója

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a Maszol.ro beszámolója szerint ma levélben tudatta Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, hogy a polgáriak nem kívánják folytatni a két politikai alakulat összeolvasztásáról szóló tárgyalásokat.

Az MPP elnöke arra kéri az EMNP vezetőit, lépjenek túl saját árnyékukon, hagyjanak fel a közvélemény folyamatos manipulálásával, a sajtón keresztül történő üzengetéssel, a fúzió alapokat nélkülöző erőltetésével, és „ha tényleg szívükön viselik közösségünk sorsát, akkor maszatolás helyett válasszák bátran az őszinte párbeszédet”.

Toro Biro montazs

Toró T. Tibor és Biró Zsolt. Nem folytatják a tárgyalásokat

Pénteken délután közlemény futott be szerkesztőségünkbe az EMNP-től, amelyben tudatják, az MPP helyi vezetőivel folytatják a fúziós tárgyalásokat, magyarán megkerülik a polgáriak országos elnökségét. Kommünikéjükben tudatják: „A Néppárt számára egyértelmű, hogy a fúzió ellenzésével az MPP egyes vezetői Biró Zsolt elnökkel az élen homlokegyenest szembemennek a párt tagságának akaratával, hiszen a polgáriak helyi szinten – amint ezt több alkalommal jelezték is –, igenis akarják a nemzeti oldal egyesítését. A két párt között helyi és önkormányzati szinten a legtöbb helyen példaértékű az együttműködés, és ennek magasabb szintre emelésének logikus és szükségszerű kifejeződése lenne a fúzió. A néppárt elnöksége jóhiszeműen várta június 7-én az MPP vezetőségét, de most már világossá vált, hogy az MPP elnökének láthatóan nincs bátorsága szemtől szemben tárgyalni az együttműködés szorosabbra fűzéséről. Holott a Néppárt nem egy kész fúziós megállapodással állt volna elő, hanem csak tárgyalni kívánt az együttműködésről. Azután, hogy Biró Zsolt – minden bizonnyal az MPP-t távirányítással ellenőrző korábbi pártelnök hatására – elutasította az ajánlatot, a néppárt a polgáriak helyi vezetőivel folytatja az egyeztetést a nemzeti oldal egyesítéséről.”

Érdemes visszaidézni Biró Zsolt május eleji nyilatkozatát, amikor tulajdonképpen egy nyilvános rendezvényen megszületett a néppárt részéről a fúziós ajánlat. A Maszol.ro internetes portálnak nyilatkozva Biró elmondta: komolytalannak tartja az EMNP kezdeményezését, és szerinte az ajánlattal Toró T. Tiborék tulajdonképpen elismerik, hogy hibás lépés volt részükről az erdélyi magyar jobboldal megosztása. „Gesztusuk tulajdonképpen annak elismerése, hogy a néppárt egy évvel ezelőtt végzetesen megosztotta a jobboldalt. Ha most úgy gondolják, hogy fúzióra van szükség a két alakulat között, akkor belátják, hogy hibáztak. Nem értem, hogy akkor miért volt szükség olyan nagy igyekezettel újabb pártot létrehozni, főleg, ha folyamatosan hangsúlyozzák, hogy egy tőről fakadunk. Nem akarok bántani senkit, de ez az ajánlat komolytalannak tűnik” – mondta Biró.

B. B.