Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fürkész diákok és interaktív foglalkozások

A nagyváradi Ady Endre Líceum adott otthont a hétvégén a IV. Fürkész Helyesírási és Nyelvhelyességi Verseny országos döntőjének. Az immár negyedízben megszervezett vetélkedőre benevezett, kb. hatezer I–VIII. osztályos diák közül mintegy 130 gyermek jutott be, összesen 15 megyéből, mindegyikből a legjobbak.
Az esemény főszervezői és házigazdái, Krasznai Tünde tanítónő és Demeter Ignác magyar szakos tanár (mindketten a nagyváradi 16-os iskola pedagógusai) kiváló szervezésének köszönhetően ez az első alkalom, hogy a tanügyminisztérium is elismeri e verseny eredményeit. Egyelőre csak a harmadikos és negyedikes diákokét, de a jövőben remélhetőleg a többiekét is. A szaktárca részéről Mátyás Emőke a verseny ügyvezető elnökeként vállalt szerepet a rendezvényen.
Mint elhangzott, fontos, hogy gyermekeink minél helyesebben írjanak és fogalmazzanak magyarul, azaz anyanyelvükön. E vetélkedő pedig pontosan erre sarkallja őket. A verseny pénteki ünnepélyes megnyitóját követően szombaton zajlott maga az írásbeli felmérő, amelyen a tollbamondásé volt a főszerep, felmérve ezáltal a helyesírást, illetve különböző ötletes nyelvtani feladatokkal kellett megbirkózniuk a diákoknak Az eseményt a helyszínen szervezett kézműves-foglalkozások tették változatossá a Diákokért Egyesület és a Pro Familiae Alapítvány jóvoltából. Fókuszban a húsvéti készülődés szerepelt. Több műhelyben is alkothattak a gyerekek: lehetett gyöngyöt fűzni, kerámiából készült nyuszikat és tojásokat, valamint mézes süteményeket festeni, díszíteni, fát faragni, citerázni.
Minden osztályból az első három helyezettet díjazták, osztályonként ketten dicséretben részesültek, az elemisták hatodik és hetedik helyezettjeit pedig a Napsugár külön díjazta. A szervezők ezen kívül szeretnék megköszönni a Nagyváradi Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem tanítóképzős hallgatóinak a segítségét, valamint a CE Bethánia Szociális Központ vezetőségének a nagylelkű támogatását.
Az országos döntő első helyezettjei a következők: Fejér Máté (Marosvásárhely, I. osztály), Keresztes Anna (Zilah, II. osztály), Bartus Bíborka (Varsolc, III. osztály), Szlivka Mercédesz (Máramarossziget, IV. osztály), Balázs Júlia Orsolya (Kolozsvár, V. osztály), Tallián Anna (Szatmárnémeti, VI. osztály), Tőkés Anna Erzsébet (Nyárádszereda, VII. osztály), Virág Ágota (Érmihályfalva VIII. osztály).
(sükösd)

Az írásbeli felmérőn

Az írásbeli felmérőn