Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Furcsa taksák a piacon

Ha egy kereskedő bérel egy piactéren egy bolthelyiséget, standot vagy asztalt, és arra egész évre szóló bérleti szerződést köt, amit annak rendje és módja szerint ki is fizet, joggal várhatja el, hogy utólag senki ne fizettesse ki vele az eredeti szerződésben nem szereplő taksákat. A megyeszékhelyen levő nagypiac kereskedőinek ilyen elvárása és a nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. menetközben kitalált béremelései azonban igencsak ellentmondanak, mert mint kiderült, itt bármikor újabb és újabb fizetnivalót sózhatnak a bérlők nyakába.

furcsa 2

Népművészeti tárgyakat, illetve ruhákat forgalmazó kereskedők keresték meg szerkesztőségünket, és elpanaszolták, hogy a piacrendészet vezetői egyik napról a másikra kitalálták, hogy amennyiben az árusok a bérelt bódék ajtajára is akasztanak eladásra kínált árut – hiába tartozik az ajtó a bérelt építményhez –, azért külön kell fizetniük ezután. Annak ellenére kell fizetniük, hogy (mint tegnapi terepszemlénken ezt többen megmutatták) sok árus saját költségén szereltetett bódéja, boltja bejárata fölé védőernyőt, ugyanis a piacrendészet ezt nem volt hajlandó megoldani, így a frissen megépített bódékba becsurgott az eső, a hólé, nem egyszer árukat téve tönkre.

Több árus felháborítónak véli, hogy utólagosan bármilyen plusz taksát hozzácsaphatnak az eredeti bérleti szerződéshez, visszaélve azzal, hogy a kereskedők berendezkedtek a bazár boltocskáiban, költöttek arra, még akkor is, ha ez nem az ő dolguk volna, így biztos, hogy az utólag rájuk rakott díjakat is ki kell fizetniük. Arra is panaszkodtak, hogy a standok (főleg a bazársoron) világítása gyenge, a hosszú, ablaktalan hodályokba borús téli napokon még a meggyújtott villanylámpák mellett sem lehet rendesen szemügyre venni az árut. A népművészeti részleg árusai azt sem értik, miért nem csináltak eleve kirakatokat, ablakokat a nem kis pénzért bérelt boltocskákra, hiszen akkor nem kellene a nyitott ajtóra vevőcsalogató árukat akasztani.

furcsa 1

Ezekkel a kérdésekkel tegnap mi is meg akartuk keresni a piacfelügyelőség illetékeseit, azonban lapzártánkig nem sikerült utolérnünk őket. Azt viszont kiderítettük, hogy a Közterület-fenntartó Zrt. igazgatótanácsa november 11-én kérte a váradi önkormányzat illetékeseit, hogy engedélyezzék az új taksák kiszabását a piaci bódékra, boltokra. A jóváhagyott határozat szerint, ha a kereskedő az általa bérelt bolthelyiségen kívül tárol, reklámoz árut, azért pluszban fizetnie kell négyzetméterenként havi 62,50 lejt. A bolt külső falától számítva csak negyven centire lehet árut, cégjelzést kirakni, és ha valaki átlépi ezt a távot, azért külön kell fizetnie.

Ez a döntés tehát már végleges, és az árusok semmit nem tehetnek ellene. Fizetniük kell, és csak remélhetik, hogy a találékony piacrendészeti illetékesek már nem találnak ki újabb és újabb fizetnivalót.

Szőke Mária