Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Furcsa helyzetben az EMNP

Furcsa és (hivatalosan) tisztázatlan események történtek az elmúlt napokban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) parlamenti választáson való indulása, azaz nem indulása kapcsán. Miután kiderült, hogy az EMNP nem vesz részt a parlamenti választáson, a párt több vezetőségi tagja független jelöltként kívánt indulni, s erre el is kezdték az aláírásgyűjtést. Pár nap múlva azonban bejelentették, hogy mégsem indulnak független jelöltekként sem.

furcsa helyzet

Egyikük, Csomortányi István (képünkön) tegnap erről a furcsa helyzetről tartott sajtótájékoztatót a nagyváradi kormánybiztosi hivatal előtt. Tegnap volt ugyanis az utolsó nap, hogy a december 11-ei választáson induló pártok és független jelöltek leadhassák jelöltlistájukat, illetve dossziéjukat. Csomortányi elmondta, hogy elsősorban tisztázni akarja, nem állják meg a helyüket azon állítások, miszerint a néppártos „függetlenek” azért visszakoztak, mert nem gyűlt volna össze az induláshoz szükséges számú aláírás. Neki is összegyűlt annyi aláírás, amennyivel függetlenként indulhatott volna egy képviselői mandátumért, azonban a párt érdekei mást diktáltak. Csomortányi a sajtón keresztül szeretné megköszönni mindazoknak a támogatását, akik kézjegyükkel is kiálltak tervezett indulása mellett. A választásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy „a bukaresti parlament által a közelmúltban elfogadott új választási törvény alapján egy politikai alakulat két esetben juthat mandátumhoz: vagy megkapja az országosan leadott érvényes szavazatok öt százalékát, vagy négy megyében megkapja az érvényes szavazatok húsz százalékát. Ez utóbbi miatt a törvényt »RMDSZ-törvény« gúnynév alatt emlegetik, hiszen e feltételt úgy alkották meg, hogy az RMDSZ számára minden körülmények között biztosítsa a parlamenti bejutást, ám egyidejűleg két magyar párt csupán a magyar szavazókra támaszkodva ne tudja teljesíteni a feltételeket.

Csomortányi elmondta még, hogy a Bihar megyei RMDSZ jelöltlistáját már csak azért sem támogathatja az EMNP, mert azon olyan személyek szerepelnek befutó helyen, „akik hírhedtek korrupciós ügyeikről”, mint például Biró Rozália szenátor és Szabó Ödön képviselő.

„Közösségünk kiábrándultsága általános, ahogyan az is egyértelmű, hogy azoknak, akik mentelmi joguk megvédéséért kampányolnak, semmi sem lesz drága, sikerük érdekében minden eszközt bevetnek majd” – zárta sajtótájékoztatóját Csomortányi.

Szőke Mária