Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Furcsa és balesetveszélyes Körös-parti út

Hétfőn, a koraesti órákban kisebb inzultus, mondhatni közlekedési baleset történt Nagyváradon, a megyeszékhely nyilvánvalóan legfurcsább kerékpárútján, tudtuk meg régi olvasónktól Szalai Erzsébettől.

bicikliút

bicikliút

A szóban forgó kerékpárút a Széles utcai (Decebal) híd és az úgynevezett „csillagos híd” között húzódik és két funkciónak kell eleget tegyen, ugyanis ez a szakasz egyszerre parti sétány a gyalogosoknak, ugyanakkor felfestett bicikliút a kerékpárosok részére.

A kerékpározás szépségéről és hasznosságáról nyilvánosan ódákat zengő önkormányzati illetékesek ugyanis piros festékkel jókora szakaszon lefestették az eredetileg gyalogosoknak épített sétányt, kiraktak az út szélére néhány kerékpárutat jelző táblát és úgy vélték, ezzel eleget is tettek a szabványszerű, európai színvonalú közlekedésnek. Az aszfaltra mázolt piros festék persze nagy foltokban lekopott a gödrös, hepehupás aszfaltozott sétányról, de azóta is itt kell haladniuk a kerékpárosoknak, a gyalogosoknak.

Örök vita, hogy kinek van elsőbbsége, de ezt a kirakott közlekedési jelzések alapján sem lehet meghatározni. Két méter felfestett bicikliutat két méter fel nem festett járda szakít meg, majd ez ismétlődik. Nem kell tehát csodálkozni, hogy megtörtént a baj és hétfőn este egy kerékpározó fiatal nekiment egy, a padról éppen felálló idős asszonynak, olvasónk barátnőjének. A biciklis félrekapta a kormányt, el is esett, a néninek pedig könnyebben megsérült a lába. Szerencsére nagyobb baj nem történt, azon túl, hogy a biciklis azt állította, márpedig ő szabályosan és kerékpárúton haladt, a néni meg állította, hogy ő (szintén szabályosan) a sétány szélén állt. A vitázó felek megbékéltek, a karcolások begyógyulnak, azonban a kérdés megoldásra vár, hiszen akár komolyabb baleset is történhet a furcsa közlekedési káoszban.

A kérdés egyelőre nyitott marad, a nagyváradi önkormányzat idei költségvetésében ugyanis nem szerepel a part menti bicikliutak korszerűsítése, módosítása, ugyanis az illetékesek szerint minden a legnagyobb rendben van a furcsa útszakaszon, ahol ugyanott kell haladjon gyalogos és kerékpáros.

Szőke Mária