Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fricska a „mecénásoknak”

Többrendbeli felszólítás és bírság ellenére sem gondozza a visszaszerzett nagyváradi Léda-ház udvarát a Bihar megyei RMDSZ által működtetett Mecénás Alapítvány – szajkózták az elmúlt időszakban a megyei, illetve az erdélyi lapok. Néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk az ingatlant övező áldatlan állapotokról, ennek ellenére egyetlen illetékest sem sikerült kimozdítani a lagymatag közönyből, nemtörődömségből.

A megyei RMDSZ tótumfaktumait, illetve az alapítvány működtetőit azóta sem hatotta meg a tény, hogy Brüll Adél házát lassan beszövik az indák, az utcafronti részt pedig méteres gyomnövényzet rejtegeti a kíváncsi járókelők szemei elől, miközben folyton arról szól a fáma, mennyit áldoznak az Ady-kultusz oltárán, és milyen sokat jelent a helyi irodalmi életnek a költő öröksége és emblematikus alakja.

fricska 1

Gyomtalanítás a Léda-ház udvarán

Az Ady-projektet övező homályos ügyekbe ezúttal nem kívánunk belefolyni, ugyanis történt egy „aprócska” csoda, ami sokkal gyakorlatibb, mint az a temérdek handabanda, ami az ingatlanhoz, na meg az azt övező furcsa történésekhez kapcsolódik. Valami, ami feladta a leckét jó néhány váradi illetékesnek.

Történt ugyanis, hogy az érköbölkúti Rákóczi Lajos magyartanár megunván a sok Léda-ház körüli hercehurcát, meg az ingatlan udvarának burjánzásáról szóló pellengéreket, autóba szállt nyolcadikos diákjaival, hogy kitakarítsák Ady egykori múzsájának, „a könnyek asszonyának” elhanyagolt portáját. Mint mondta, „emberségről példát, vitézségről formát” tettekkel kell adni, nem holmi magyarázkodásokkal, amelyekkel a megyei szövetség korifeusai szolgálnak az elhanyagolt ingatlan ügyében. Az ilyen alapvető dolgokat alapvető eszközökkel, a mi esetünkben seprűkkel, metszőollókkal, lapátokkal és egyéb kerti szerszámmal szokás megoldani – mondta a köbölkúti iskola tanára. „Bár az utcán elhaladók meg-megnéztek bennünket, sőt bólogattak is a kezdeményezéshez, nekünk kettős hasznunkra vált az akció, mivel a hely jellege jó atmoszférát kölcsönzött egy interaktív irodalomórának is. Másfél órai munkával kiirtottuk a gazt, összeszedtük a szemetet, majd elmentünk a Kanonok-sorra és egyéb helyekre is, ahol a költő gyakrabban megfordult, majd a Holnaposok szobránál is elidőztünk kicsit” – mondja a magyartanár.

Az összegyűjtött szemét és gaz, eközben az utcán hevert, amit később utánfutóra raktak, és megpróbáltak leadni a szeméttelepen, de mint kiderült, engedély hiányában nem tehették. Megelőzendő a hercehurcát, leponyvázták a hulladékot, és hazavitték Köbölkútra.

A Holnaposok szobránál

A Holnaposok szobránál

Kissé fanyar iróniával Rákóczi még hozzáfűzte: „Székelyhíd (közigazgatásilag Köbölkút is idetartozik) és környékén már annyi a szemét, hogy egy utánfutónyival több vagy kevesebb, nem sokat nyom a latban”.

A lecke, amit adtak, nem volt mindennapi. Végül is úgy dukált, hogy az érmindszenti költő múzsájának udvarát egy érmelléki kisfalu diákjai szabadítsák ki a gazból. Ugyebár a megyeszerte erőltetett tulipános kalákák csak a „nagy megvalósításokra” terjednek ki. Kicsire nem adnak.

Sütő Éva