Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Freinet-nap volt a 11-es iskolában

Énekkel, játékkal és szórakoztató műhelymunkával ünnepelték meg október 15-én a nagyváradi 11-es számú általános iskolában a Célestin Freinet francia reformpedagógusnak szentelt emléknapot. Az iskolában öt évvel ezelőtt vezették be a Freinet-pedagógiát, azóta pedig minden évfolyamon sikeresen indultak osztályok úgy a magyar, mint a román tagozaton – vagyis van kontinuitás: a tanárok átveszik a tanítónők által megkezdett munkát és a diákok az előkészítőtől a VIII. osztályig élvezhetik ennek a technikának az előnyeit.

„A Freinet vezényszava a gyermekközpontú nevelés. A hangsúly a gyermekek közös együttműködésére tevődik, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy a diákok egyéni tehetségeiket fejlesszék saját érdeklődési körüknek megfelelően” – mondta el a Reggeli Újságnak Kor Mária tanítónő. Mint hozzátette, a Freinet-oktatásban fő helyet foglal el a tolerancia, és az egymás elfogadására való nevelés. Előtérbe helyezi a gyermekek érdeklődési körében történő oktatási és kutatási munkát.

freinet 5

Ugyanakkor arra is buzdítja a diákokat, hogy levelezés útján vegyék fel a kapcsolatot más városokban, vagy más országokban levő osztályközösségekkel. „Ez úgy történik, hogy egy nagy lapra az osztály minden tagja ír magáról valamit és rajzolnak is rá, majd postán küldik el a kiválasztott osztálynak. Manapság már nem jellemző a kézzel írott levelezés, ezért az, hogy a postás bekopogtat és hoz egy levelet, olyan élményt ad, amivel a hagyományos oktatásban ritkán lehet találkozni. Az így kialakult diákok közti kapcsolatok később közös rendezvények során, vagy akár interneten is folytatódhatnak” – magyarázta a tanítónő.

A Freinet-oktatásban résztvevő gyermekek legjellemzőbb tevékenysége azonban a közös műhelymunka. Ilyenkor különböző korosztályú gyermekek közösen végzik, az általuk választott tevékenységeket. Ez lehetőséget ad arra, hogy különböző osztályok diákjai megismerjék egymást. A nagyobbak segítik és bátorítják a kicsik munkáját, ez által megnő bennük a felelősségtudat, a kisebbek pedig felnéznek rájuk és példaképnek tekintik a nagyobbakat.

freinet 1

Különböző műhelymunkákat végeztek az október 15-én megrendezett nagyváradi Freinet Napon is. Löscher Ildikó tanító néni termében vonat készült kartongurigákból, Kor Mária tanító néninél énekeltek és mozgáskoordinációs játékokat játszottak, Tempfli Emília osztályában mozaikból elkészítették a Freinet-feliratot, Perecz Simó Annamáriánál újságot írtak, szerkesztettek és illusztráltak, Kovács Márta tanító néninél pedig kooperációs játékokat tanultak.

A vegyes diákcsoportok forgószínpad-szerűen óránként váltották egymást a termekben, így minden gyermek részt vett minden tevékenységben. Az emléknap betetőzéseként az igazgatói iroda mellett kiragasztották a Freinet-feliratot, amelynek elkészítésében minden diák részt vett, majd 107 felsorakozott gyermekből összeállt a „Freinet-vonat” amelyet jelképesen Ramona Lucaciu aligazgatónő vezetetett. A gyermekek így vonultak végig az iskola folyosóin, a Freinet-indulót énekelve. A résztvevő gyermekek ezt követően saját osztálytermeikbe vonulva, szabadon elmondhatták véleményüket arról, hogy milyen volt a Freinet-nap és melyek voltak legkedveltebb tevékenységeik. Mint Kor Mária tanítónőtől megtudtuk, a gyermekek a legszórakoztatóbb és legsikeresebb tartották a Freinet-napot, ezért áprilisban, az iskola másként hét keretében hasonló tevékenységet szerveznek majd.

Szombati-Gille Tamás