Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Freinet családi nap a nagyváradi 11-es Gimnáziumi Iskolában

1896 október 15-én született Célestin Freinet, a Freinet alternatív pedagógia szülőatyja.

Ezt a napot ünnepelték a 11-es Gimnáziumi Iskola Freinet tagozatos magyar diákjai a pedagógusokkal, szülőkkel egyaránt. Az iskola egyedülálló egész Romániában, hiszen csak itt létezik Freinet-oktatás, elkezdve az óvodától egészen a nyolcadik osztályig.

freinet 1

A Freinet-pedagógia egyik alappillére a kapcsolattartás a szülőkkel. Ezért ezen az eseményen a gyerekek közösen a szülőkkel és a pedagógusokkal versenyeztek, játszottak, uzsonnáztak. Senki nem unatkozott, nem érezte magát kívülállónak.

Nagy öröm volt az iskola pedagógusai számára, hogy nem csak saját diákjai jöttek el, hanem számos óvodás gyermek is részt vett a programon, akik majd csak jövőre lépik át az iskola küszöbét, és olyanok is voltak, akik csak többet akartak megtudni a Freinet rendszerről.

freinet 3

A Freinet pedagógia lényege az önállóság, a felelősségtudat, a vélemény nyilvánítás, melyek szellemében Perecz-Simo Annamária és Vass Annamária (az esemény főszervezői, az iskola tanítói) megpróbáltak betekintést nyújtani az iskolai életbe, és abba, hogy miben más ez a rendszer, és bebizonyítani, hogy a tanulás élvezetes is lehet.

freinet 4

A sok vetélkedő, játék után uzsonna gyanánt a kicsik és nagyok megrohamozták a zsíros kenyereket, és jóízűen ropogtatták hozzá a lilahagymát, majd zsűrizték a süteményeket nagy élvezettel.

Az esemény végén mindenki azzal tért haza, hogy mindenképpen legyen máskor is hasonló rendezvény, mert nagyon jól érezték magukat, és szeretnének több időt eltölteni együtt máskor is.