Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Francia zene japán előadókkal

Sajtótájékoztatón mutatta be szerda délelőtt a Nagyváradi Állami Filharmónia a ma este 19 órakor sorra kerülő szimfonikus hangversenyének vendégművészeit: Ozaki Sinja karmestert és a zongorán közreműködő szólista hölgyet, Jamaki Azuszát.

A műsor az előző héthez hasonlóan ismét francia vonatkozású repertoárt vonultat fel. Claude Debussy a hangverseny nyitányaként felhangzó, impresszionista színeket felvillantó Három noktürnjében közreműködik majd a filharmónia nőikara, Lászlóffy Zsolt karnagy felkészítésében. Most először jár Nagyváradon Jamaki Azusza, aki a sajtótájékoztatón igen szűkszavú volt, a próbán – amibe szerencsénk volt belehallgatni – azonban annál közlékenyebb és virtuózabb arcát mutatta. Azusza a nemrégiben tömeges balszerencse sújtotta északkelet-japáni Fukusima körzetéből származik, a zongorajáték fortélyait Párizsban tanulta, idehaza pedig fellépett már a marosvásárhelyi és szatmárnémeti zenekarokkal. Játékában az egyik legnépszerűbb francia romantikus koncertáló zongoramű, Camille Saint-Saëns 2., g-moll zongoraversenyének szólóját hallhatjuk ma este. Ozaki mester, aki régi és igen kedvelt ismerőse a váradi közönségnek, mondhatni sztárjává vált az elmúlt évek általa fémjelzett és vezényelt filmzenei koncertjeinek, ezúttal végre újra megmutathatja magát teljes értékű klasszikus zenei igényeket támasztó dirigensi státuszában is. Erre kiváló alkalom lesz a koncert második felére bevállalt nagyszabású, hihetetlen zenekari energiákat megmozgató mű, Igor Sztravinszkij Tűzmadár-szvitje.

Foica László, Jamaki Azusza, Ozaki Sinja

Foica László, Jamaki Azusza, Ozaki Sinja

Foica László művészeti igazgató elárulta azt is a sajtótájékoztatón, hogy Ozaki karmester még ebben az évadban visszatér Váradra vezényelni, hiszen a 2015. január eleji hagyományos filharmóniás újévi hangversenyt is ő fogja vezetni.

További hírt kaptunk arról is, hogy a nagyváradi filharmónia egy magyarországi zenészek által kezdeményezett erdélyi turné állomásaként jövő hét kedden 19 órakor otthont ad egy kortárszenei kamaraestnek.

Tóth Gábor