Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fotóstábor Bugacon: még lehet jelentkezni

Nem lesz mindenkiből fotós, aki gépet vesz a kezébe, de az igényes megjelenésre való törekvés, a tudás bővítése szerencsére sokaknak igénye.

fotostabor 1

Nemrég számolt be arról a Vagy.hu is, hogy a debreceni Kölcsey Központban az 1826-os alapítással büszkélkedő Herendi Porcelánmanufaktúra remekeiből nyílt kiállítás. Ez az évszám azonban egy másik olyan terület történetében is jelentős, mely a művészetben, az alkalmazott művészetben és a hétköznapokban előbbihez hasonlóan ugyancsak jelen van másfél évszázada. Ugyanebben az évben (bár egyes források 1827-re teszik) rögzítette ugyanis Joseph Nicéphore Niépce azt a fénysugarak által megrajzolt képet, amit a fotográfia első elődjeként tartanak számon.

A Kilátás a dolgozószobából című heliográfia expozíciójához nyolc óra kellett, és bár az expozíciós idő mára hihetetlenül lerövidült vagy éppen megnyúlt, attól függően, mit szeretnénk fényképezni, a hatalmas kép- és eszközdömpingben néha épp azt nem tudjuk, mit szeretnénk. Ahhoz, hogy tudjuk, hogyan emeljük ki a megmutatni kívánt témát a környezetéből, először azt kell tudnunk, mit akarunk kiemelni. Ahhoz pedig, hogy tudjuk, milyen eszköz erre a legalkalmasabb, ismernünk kell a fényképezés szabályait, és a rendelkezésünkre álló eszközt.

fotostabor 3

A TerepSzemle Stúdió fotós képzései és évek óta rendszeresen megrendezett fotós tábora minden alkalommal e köré a gondolat köré épül, mert nem lesz mindenkiből fotós, aki gépet vesz a kezébe, de az igényes megjelenésre való törekvés, a tudás bővítése szerencsére sokaknak igénye. A „kezdő” fotósok nagy része interneten gyűjt véleményeket, kér tanácsot, de a tapasztalat szerint az intenzív foglalkozás sokszor felér több év keresgetésével – mondja a tábor szakmai vezetője, Konyhás István. Itt minden mindig a fotózásról szól, képelemzést minden nap tartanak, és ilyenkor nem csak a vezető fotós, de a résztvevők véleménye is számít. Az egészséges versengés mellett – ami mindenkiben munkál – általában érdekes tapasztalat az eltérő szemlélet.

A tábort Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén a CSEMETE oktatóközpontjában rendezik meg, és bár a természetet kedvelő emberek soha nincsenek téma szűkében, mindig meglepetési a résztvevőket, mennyire eltérően látják ugyanazt a helyet, ugyanazokat az embereket, növényeket. Ez mindenképpen fontos tapasztalat a saját látásmódunk felfedezésében, kialakításában.

fotostabor 2

Az alapok tisztázásán felül mindig van valamilyen tematika is. A mostani vezérfonal a „mesterkurzus”, a cél az, hogy próbálják megtalálni, kinek mi az erőssége, és miben kell előrehaladnia, ha pedig ez megvan, ezt a készséget fejleszteni, belelátni, milyen fotósként dolgozni, a technikai felkészültséget mélyíteni.

A programot mindig igazítják a résztvevők felkészültségéhez, és ha valamilyen téma jobban érdekli a csapatot, arról több szó esik – tájékoztatott a táborvezető.

Idén augusztus 11-étől 17-éig tart a tábor. Részletek és jelentkezés: itt.

Vagy logo