Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fotóriporterek premierben

Különleges kiállítással kezdődött a 2017-es év az Euro Foto Art Egyesületnél, ugyanis szombat délelőtt rendhagyó kiállítás nyílt az egyesület nagyváradi galériájában, ahol a Bihar megyei sajtóorgánumok fotóriportereinek alkotásait lehet megtekinteni.

 fotoriporterek premierben 2

Az Euro Foto Art Galériában első alkalommal állítottak ki Bihar megye nagyváradi székhelyű lapjainak fotóriporterei által készített sajtófotókat. Az érdeklődők 101 színes és fekete-fehér fotót tekinthettek meg, amelyeken különböző települések – többnyire Nagyvárad – vallási, kulturális, közéleti, politikai és sporteseményeinek momentumait örökítették meg a fotósok. Az Euro Foto Art Egyesület elnökének, Tóth Istvánnak a felkérését elfogadó sajtóorgánumok a Jurnalul Bihorean, a Bihoreanul, a Bihari Napló és a Crişana voltak. A kiállított képek a következő újságírók és fotóriporterek munkái: Simona Albinaru (Jurnal Bihorean), Teodor Biriş (Jurnal Bihorean), Dan Birta (Jurnal Bihorean), Camelia Buşu (Jurnal Bihorean), Crina Dobocan (Jurnal Bihorean), Alex Guiaş (Jurnal Bihorean), Pap István (Bihari Napló), Rencz Csaba (Bihari Napló), Szeghalmi Örs (Bihari Napló), Szilágyi Lóránd (Bihoreanul) és Remus Toderici (Crişana).

fotoriporterek premierben 4

Ariadna Mircescu fuvolajátékával nyitotta meg a kiállítást, majd Tóth István köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit, a meghívottakat és az érdeklődőket. Beszédében az egyesület elnöke kiemelte, hogy az idén ötödik alkalommal megrendezett „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál előrendezvényeként megszervezett bemutató egyfajta elismerésként üdvözli az Euro Foto Art Egyesület életének eseményeiről évek óta hűségesen beszámoló sajtót, és hogy a jövőben minden év elején be lesz ütemezve egy hasonló témájú kiállítás elektronikus sajtó és kulturális folyóiratok bevonásával. Tóth hozzátette továbbá, hogy amennyiben hajlandóság mutatkozik rá, a főszerkesztőkkel és fotóriporterekkel közösen létrehoznák a Bihar Megyei Fotográfusok Klubját, amely heti találkozókkal osztaná meg egymás között a tapasztalatokat.

Tóth István köszöntőbeszédét a négy lap (a Bihoreanul főszerkesztője családi okokra hivatkozva nem tudott jelen lenni) főszerkesztőinek és főszerkesztő-helyetteseinek felszólalásai követték: Camelia Buşu (Jurnal Bihorean), Dérer Ferenc (Bihari Napló) és Daniel Man (Crişana) köszönték meg a lehetőséget, hangsúlyozva a fényképek jelentőségét a mindennapi sajtóban.

A megnyitó végén a jelenlévő szerkesztők és újságírók egy-egy bizonyítványt vehettek át pártfogásuk elismeréseként.

A kiállítás január 19-ig megtekinthető.

Szamos Mariann