Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fotók a közös realitásról

A Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek 11. Nemzetközi Szalonját nyitották meg szombaton délelőtt a nagyváradi Euro Foto Art Galériában a magyar kultúra ünnepe kapcsán szervezett rendezvénysorozat keretében.

„Ez a tárlat európai értékű. Bemutatja, hogy miként tudjuk megünnepelni a két nép kultúráját egy nemzetközi kiállítás keretében” – hangsúlyozta a nyitóünnepségen Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület elnöke.

fotok

Mint hozzátette, a szalon ötletét az adta, hogy a román és a magyar kultúra napja között alig egy hét eltérés van, ezért olyan rendezvényt szerettek volna, amely a kölcsönös tiszteletadás szellemében alkalmat ad a közös ünneplésre. A fényképészeti kiállítás pedig erre különösen alkalmas, hiszen a fotográfia a nyelvi korlátokon fölülemelkedve a közösen megélt realitást mutatja be, s az alkotások is a román és magyar művészek hasonló szemléletmódjáról árulkodnak.

„Az lenne az örvendetes, ha ezt a kulturális hetet teljességében egyfajta hídként lehetne megszervezni a román és magyar kultúra ünnepei között úgy, hogy a társművészetek – színház, irodalom, képzőművészet – is próbálják megtalálni azokat a közös pontokat, amelyek összekötik a két kultúrát, hiszen egy közegben alkotnak a művészek” – hangsúlyozta Szűcs László szervező.

A tárlat február 4-ig tekinthető meg az Euro Foto Art Galériában.

Sz. G. T.